Poziv na virtuelnu izložbu i okrugli sto u čast sjećanja na Envera Šehovića

 Poziv na virtuelnu izložbu i okrugli sto u čast sjećanja na Envera Šehovića

U okviru manifestacije Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2022, Fond Memorijala Kantona Sarajevo upriličit će virtuelnu izložbu i okrugli sto posvećen sjećanju na Envera Šehovića – heroja Oslobodilačkog rata. Program će biti održan u Memorijalnom centru Kovači, u srijedu, 27. jula u 14.00 sati na 29. godišnjicu od pogibije legendarnog  bosanskohercegovačkog borca, pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine i komandanta 1. viteške motorizovane brigade. Ovom prilikom bit će prikazan i kratki film sačinjen od arhivskih video zapisa o heroju Enveru Šehoviću.

 

Enver Šehović, sin oca Zahira i majke Aiše, rođen je 15. januara 1967. godine u selu Bujakovina, u Foči. Prije Agresije na Bosnu i Hercegovinu bio je aktivno vojno lice. Vojnu akademiju završio je u Beogradu i Sarajevu. Bio je prepoznatljiva nit nastanka i razvoja 13. novosarajevske brigade, a 1. septembra 1992. i Prve mehanizovane brigade, od kojih je poslije nastala i Prva slavna, a potom Prva viteška motorizovana brigada.

Nakon prvih napada na Sarajevo, Enver Šehović sa svojih 25 godina pridružuje se Teritorijalnoj odbrani Bosne i Hercegovine. Prvi ratni zadatak mu je bio da blokira kasarnu u kojoj je tada radio, kasarnu „Maršal Tito“ . Potom počinje s formiranjem vojne jedinice u naselju Velešići, a već 16. maja 1992. godine Enver Šehović u Pofalićkoj bici komanduje velešićkim odredom Teritorijalne odbrane.

Sa svojim saborcima spriječio je presijecanje Sarajeva na dva dijela. U toj borbi upoznao se i sa herojem Safetom Zajkom, s kojim će u mnogim budućim borbama dijeliti sudbinu. Naredna operacija oslobađanja veoma važne kote Orlić 8. juna 1992. godine bila je prva akcija kojom je oslobođen dio strateški važnog brda Žuč u Sarajevu. Komandant Enver Šehović uživao je da lično komanduje bitkama nalazeći se pored posada topova koji djeluju. Šehović je danonoćno bio u jedinici, razmišljao o novim borbama, o novim oslobođenim teritorijama, o deblokadi Sarajeva iznutra. Fascinantno je kako je tako mlad čovjek bio veliki autoritet svojim vojnicima i oficirima od kojih je velik broj njih bio stariji od njega.

Ratno priznanje „Zlatni ljiljan“ Enver Šehović dobio je 15. decembra 1992. godine, za ratne podvige ostvarene u prvoj godini suprotstavljanja Agresiji na Bosnu i Hercegovinu. Enver Šehović poginuo je 27. jula 1993, tačno 40 dana nakon Safeta Zajke, komandujući odbranom Golog Brda. Život je taj dan izgubio i heroj Zahir Panjeta, ali i Panjetin brat Esad. Za herojski doprinos slobodi u Pdbrambeno-oslobodilačkom ratu, izuzetno junaštvo i samoprijegor ispoljen u borbenim djejstvima i pritom ostvarene rezultate, Ukazom Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine od 14. aprila 1994. godine, posmrtno je odlikovan Ordenom heroja Odbrambeno-oslobodilačkog rata. U čin brigadira Armije RBiH posthumno je proizveden 1996. godine.

Jedan od najvećih heroja sarajevskog ratišta ukopan je u haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu pored svog prijatelja i saborca heroja Safeta Zajke. Iza njega su ostale supruga Zineta i kćerka Dalila.

Više o Enveru Šehoviću, heroju Oslobodilačkog rata, možete pronaći na linku:

https://www.fondmemorijala.ba/heroj-enver-%C5%A1ehovi%C4%87

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.