Povodom zabrane predstavljanja knjige „Razaranje Bosne“ Jusufa Trbića u Bijeljini

 Povodom zabrane predstavljanja knjige „Razaranje Bosne“ Jusufa Trbića u Bijeljini

Piše: Prof. dr. Senadin Lavić

 

Nedopustivo je da u 21. stoljeću ratne militarne formacije zabranjuju pisanje i predstavljanje knjiga u Bosni. Ovih dana u Bijeljini je zabranjeno predstavljanje knjige Razaranje Bosne autora Jusufa Trbića. Zabrana predstavljanja ove knjige je mirnodopski napad na Bosnu i njezine ljude, ali prije svega to je pokušaj da se onemogući pojavljivanje istine ili saznanje o onome šta se dešavalo ili šta se trenutno dešava u Bosni i nekoj njezinoj regiji. Gotovo da je nevjerovatno i ljudskom umu nepojmljivo da neke ratne udruge u Bijeljini, „Panteri“ i slične ratne forme, zabranjuju javno predstavljanje knjige i stvaraju u javnosti animozitet prema autoru koji strpljivo i na osnovi provjerenih fakata, dakle, argumentirano i provjerljivo, ispisuje vrijedne stranice ljudske racionalnosti.

Rad Jusufa Trbića iz Bijeljine, kao predsjednika Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ i kao pisca nekoliko važnih knjiga, u postratnoj atmosferi doprinosio je kulturi mira i razdvajanju „svjetla od tame“, odnosno svjedočenju istine i uspostavljanju odnosa među ljudima na osnovama znanja o događajima koji su stvorili veliku povijesnu agoniju u Bosni zarad nekih hegemonijskih velikodržavnih projekata iz 19. stoljeća. Trbićevi eseji pokazuju zrelog i pronicljivog pisca koji vlada aktuelnim problemskim pitanjima i teorijskim otklonima koji nam pomažu da razumijemo u kakvom se neredu nalazimo.

Jusuf Trbić svojim savjesnim i odgovornim spisateljskim radom posljednjih dvadesetak godina daje veliki doprinos razumijevanju međuljudskih sudbina, a posebno povijesnih događaja u Semberiji i Bijeljini koji su rezultat ideologije nacionalizma i velikodržavlja radi kojih su neki ljudi pravili nepojmljive zločine. O ratnim zločinima se mora govoriti, ali i o aktuelnim političkim procesima u kojima i dalje žive opasne ratne tendencije, totalitarizam i jednoumlje.

 

 

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.