Povodom 135. rođendana: Biblioteka Zemaljskog muzeja BiH prvi put će biti otvorena za javnost

 Povodom 135. rođendana: Biblioteka Zemaljskog muzeja BiH prvi put će biti otvorena za javnost

U povodu obilježavanja 135. rođendana Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, 1. februara 2023. godine po prvi put će Biblioteka ove najznačajnije kulturno-historijske i načne institucije javnosti otvoriti svoje depoe u kojima čuva višestoljetni knjižni fond.

Biblioteka Zemaljskog muzeja BiH počela je sa radom 1888. godine, a od 1913. godine smještena je u prostorije u kojima se nalazi i danas. Organizirana je kao specijalna naučna biblioteka, sa oko 400.000 svezaka publikacija (knjiga, časopisa, novina). Građa koju posjeduje Biblioteka sistematski je prikupljana i najviše se odnosi na oblasti arheologije, historije, etnologije, fokloristike, mineralogije, geologije, botanike, zoologije i muzeologije.

U fondovima Biblioteke nalaze se i stare, raritetne zbirke prikupljene u periodu Austro-Ugarske i Kraljevine Jugoslavije. Osim izuzetno vrijednih i rijetkih knjiga, Biblioteka Zemaljskog muzeja posjeduje značajnu zbirku periodike i dnevnih novina koje datiraju od austrougarskog perioda do danas.

Zahvaljujući izdavačkoj djelatnosti, odnosno izdavanju Glasnika Zemaljskog muzeja BiH, najstarijem naučnom časopisu u Bosni i Hercegovini, uspostavljeni su kontakti i razmjena publikacija sa naučnim institucijama i muzejima širom svijeta. U sklopu Dana otvorenih vrata Biblioteke, bit će upriličena i bibliotečka izložba o Glasniku Zemaljskog muzeja BiH.

Depoi će biti otvoreni u dva termina: od 10 do 11 sati i 18 do 19 sati, uz pratnju bibliotekarki u grupama od po 15 posjetilaca.

Publikacije su izložbenog karaktera.

IZVOR: FAKTOR

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.