Potpisani ugovori o dodjeli sredstava za sufinansiranje programa četiri organizacije kulture naroda BiH u ovoj godini

 Potpisani ugovori o dodjeli sredstava za sufinansiranje programa četiri organizacije kulture naroda BiH u ovoj godini

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić danas je potpisao ugovore o dodjeli sredstava u ukupnom iznosu od 315.000 KM za sufinansiranje programa četiri organizacije kulture naroda BiH u ovoj godini, i to: BZK “Preporod”, HKD “Napredak”, SPKD “Prosvjeta” i JKPHD “La Benevolencija”.

Ugovore su sa ministrom potpisali predsjednik BZK “Preporod” prof.dr. Sanjin Kodrić, predsjednik UO SPKD “Prosvjeta” Dejan Garić, savjetnik za ekonomska pitanja HKD “Napredak” Vlatko Komljenović i novoimenovani predsjednik JKPHD “La Benevolencija” Vladimir Andrle.

Sredstva su dodijeljena nakon sprovedene procedure javnog poziva za sufinansiranje programa u oblasti kulture za 2022. godinu sa pozicije Ministarstva kulture i sporta KS.

“Zadovoljstvo mi je da nastavljamo uspješnu saradnju kao i da, nakon institucija kulture od značaja za BiH, dodjeljujemo sredstva za nasmetan rad naših nacionalnih kulturnih društava. Iskreno vjerujem da ćemo u budućnosti raditi i na rješavanju mnogih pitanja od zajedničkog interesa, bez obzira na bilo koje društvene ili druge okolnosti”, istakao je ministar Avdić, zaželjevši svako dobro i uspješnu relizaciju programskih aktivnosti predstavnicima spomenutih društava.

Oni su ministru Avdiću zahvalili na podršci, kao i na praćenju rada temeljnih organizacija kulture naroda BiH.

Kako su istakli, ova društva egzistiraju duže od jednog stoljeća. “Napredak” i “Prosvjeta” ove godine obilježavaju 120.godina od osnivanja, “LaBenevolencija” 130.godišnjicu svog postojanja, dok će “Preporod” svoj jubilej – 120.godišnjicu od osnivanja obilježiti naredne godine.

“Drago nam je da postoji kontinuirana podrška Ministarstva kulture i sporta KS našem radu, jer ona omogućuje postojanje naših društava, uz podršku sa federalne razine vlasti”, istakao je predsjednik BZK “Preporod” Kodrić.

Uime sve četiri organizacije, ovom prilikom je ukazao na nužnost sistemskog rješavanja njihovog statusa i načina finansiranja jer će, kako je istakao, tek na taj način u punom kapacitetu moći dati svoj doprinos i izvršavati svoju historijsku zadaću.

“Sinergija naših društava je zapravo zalog za budućnost ovog grada i cijele BiH i svih naših naroda. Želim se također zahvaliti na podršci Ministarstvu kulture i sporta, te se nadam da će ona potrajati, za boljitak svih građana kako bismo na najbolji način pronosili pozitivan glas o našoj kulturi i našem radu” istakao je Garić.

Andrle je naveo da će dodijeljeni novac biti iskorišten za promociju jevrejske kulture i njeno višestoljetno postojanje na našim prostorima. On je ovom prilikom istakao dobru saradnju sva četiri nacionalna kulturna društva.

 

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.