Poruka predsjednika BZK „Preporod“ prof. dr. Sanjina Kodrića Bošnjacima Sjeverne Makedonije

 Poruka predsjednika BZK „Preporod“ prof. dr. Sanjina Kodrića Bošnjacima Sjeverne Makedonije

Drage naše Bošnjakinje i Bošnjaci Sjeverne Makedonije,

ovih dana u vašoj zemlji odvija se vrlo važan društveni poduhvat – Popis stanovništva. Uza sve druge manje-više poznate učinke jednog takvog statističkog projekta, podsjećamo vas na važnost narodnosnog opredjeljenja, tačnije potvrde vlastitog identiteta, čija je nominacija u desetljećima i godinama iza nas nerijetko bila instrument negiranja nas kao naroda ili našeg zbunjivanja, iako su Bošnjaci stari evropski narod, a bosanski jezik jedan od starih evropskih jezika.

Stoga, prije svega radi vas samih, radi vaše budućnosti i budućnosti vaše djece, a onda i radi cijele zajednice Bošnjaka, neizmjerno je važno da se na ovom popisu izjasnite kao Bošnjaci te kao govornici bosanskog kao maternjeg jezika. Hvala Bogu, vrijeme nametanja imena našeg naroda i našeg jezika napokon je iza nas. Sada je na nama da odgovorno koristimo blagodat slobode te demokratskih vrijednosti i načela. Samo tako i vi u Sjevernoj Makedoniji, koju s pravom osjećate svojom državom i svojom zemljom, bit ćete u prilici artikulirati i čuvati vlastiti identitet, kao i štiti svoje interese.

Uz tople pozdrave i srdačne selame, bratski i prijateljski vas pozivam da sudjelujete u tekućem popisu stanovništva, izvršavajući tako svoju građansku dužnost, odnosno pokazujući zrelost i odgovornost, te da iskoristite mogućnost da zvanično kažete ko ste – Bošnjaci i kojim maternjim jezikom govorite – bosanskim.

Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ kao najstarija i temeljna organizacija kulture Bošnjaka, s tradicijom dugom još od 1903. godine, stoji vam na raspolaganju za zajednički rad i djelovanje na afirmaciji i razvijanju naše kulture i identiteta.

 

Predsjednik
Prof. dr. Sanjin Kodrić

Sarajevo, 6. 9. 2021.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.