Poezija: Sead Husić

 Poezija: Sead Husić

PROMENADA

 

Svi naši ratovi završeni jesu.

Obnavljaju se i drijemaju – psi pod

olucima, koji zveckaju danima i čekaju

budućnost koja prošlosti

sliči i nikada neće doći.

Svi naši ratovi završeni jesu.

Slični sumraku pod njezinom kosom,

koju sam jednom vidio kako iščezava,

slična ratu koji hoće doći.

 


 

SELIMU ARNAUTU

 

Kažeš, Selime, u razgovoru s ocem da se

s perom u džepiću polazi u svijet, a zimi

se oči, veliš, brzo smrače i sve kasni poput stroja

pa u gradu, u kojem si nakon djetinjstva živio i

koji ne znaš opisati, sve brzo prolazi:

i vrijeme i oči koje, naviknute da se brzo smrači,

zamiču čekajući drugi susret dok otac

uvijek se vrati da nas uvjeri da se u

grad – u svijet nikako – ne ide s perom

u džepiću, jer snovi brže se smrače i

život sve vrijeme kasni…

 


 

 

Sead Husić rođen je 1986. godine u Tuzli. Osnovnu i srednju školu završio je u Banovićima, a diplomirao (2010) i magistrirao (2020) na Filozofskom fakultetu u Tuzli. Djela su mu prevođena na: danski, švedski, makedonski, mađarski, njemački i turski jezik. Zastupljen je u višejezičnim antologijama (bosanski, hrvatski, srpski, danski) Ny lyrik fra Bosnien-Hercegovina i (bosanski, crnogorski, hrvatski, srpski, mađarski) Mostarske kiše (Izbor iz savremene ljubavne poezije Južnih Slavena).

Objavio je sljedeće knjige: Na tragu modernizma (2015), Čovjek koji piše priče (2017, 2021), Stvari (2017), Iz savremenih književnosti / Apriorna čitanja, studija iz savremenih književnosti (2020), Časopisne pjesme (2020), Donijevši sebe sa historijom, izabrane i prevedene pjesme (2021), Tradicionalno i subverzivno u usmenoj poeziji Bošnjaka: Studija o petoj rukopisnoj knjizi „Muslimanske narodne pjesme“ Muharema Kurtagića (2022).

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada, među kojima se izdvajaju: Treća nagrada za priču Vodeni zavičaj na konkursu Zavičajne staze (Petnjica, 2015); Nagrada Fondacije za izdavaštvo za knjigu Stvari (Sarajevo, 2017); Prva nagrada za pjesmu Tale se u Krajinu vraća na konkursu Čarobne krajine (Cazin, 2022).


Magazin za kulturu i društvo Biserje izdvojio je posebnu rubriku “Htio bih da pišem još manje. I još bolje…” za   predstavljanje Vaših neobjavljenih pjesama, a u cilju promoviranja savremenih pjesnika / pjesnikinja.
Rubrika “Htio bih da pišem još manje. I još bolje…” nadahnuta je stihovima barda bošnjačke i bosanskohercegovačke književnosti Mehmedalije Maka Dizdara i kao takva je potreban poetski prostor predviđen za Vašu poeziju.
Na e-mail adresu info@biserje.ba potrebno je poslati dvije pjesme, uz priloženu kratku biografiju (sa fotografijom).

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.