Poezija: Emina Selimović

 Poezija: Emina Selimović

 

SINAPSA

Kada pišem o tebi,
pišem o onome što se nikad
nije dogodilo,
što nije postojalo.

Naprimjer,
nikada te nisam nazvala
u kancelariju,
samo da ti čujem glas.

Nikada nisam kupila
malu tortu sa svijećom da
proslavimo tvoj rođendan.

Nikada ti nisam poslala
razglednicu sa rive
ili aplaudirala u prvom redu
na tvoje uspjehe.
Nisam ni saznala da je tvoja
omiljena kafa
obični espresso.

Nikada nisam strepila nad
tvojom sudbinom
i time šta će mi donijeti sutrašnji
dan.
Nikada nisam živjela,
ali se sjećam
i sjećanje je otvorena rana.

 


PROZOR

Kiša kvasi paperje oblaka
ukidajući svaku mogućnost
njihovog pomjeranja,
da načine put za sunčevu
svjetlost.

Ako ne postavim nadu
uz strah
neću moći preživjeti!

 


 

Emina Selimović rođena je 1991. godine u Zenici. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zenici na Odsjeku za bosanski, hrvatski i srpski jezik i književnost. Dobitnica je jedne od najznačajnijih nagrada za poeziju u Bosni i Hercegovini, Nagradu “Mak Dizdar” za neobjavljenu zbirku. Nakon završenog I ciklusa studija u Zenici, završila je i II ciklus studija na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu na Odsjeku za književnosti naroda Bosne i Hercegovine odbranivši magistarski rad pod naslovom Elementi postmodernizma i nova osjećajnost u poeziji Zilhada Ključanina, uz mentorstvo prof. dr. Sanjina Kodrića. Magistarski rad naknadno je uređen i objavljen kao studija Postmodernizam i nova osjećajnost u poeziji Zilhada Ključanina (2018) u izdanju Gradske biblioteke u Zenici, u ediciji “Biblion”. Zbirka poezije Genocid u Crazy Horesu, koja je dobitnica Nagrade “Mak Dizdar”, objavljena je 2016. godine u Izdavačkoj kući “Dobra knjiga”. Dobitnica je prve nagrade na “Ratkovićevim večerima poezije” u Bijelom Polju za drugu zbirku poezije „Ademove suze“, koja je objavljena 2018. godine, upravo u Bijelom Polju. Također je dobitnica nagrade Fondacije za izdavaštvo Sarajevo za 2019. godinu u oblasti novai djela domaćih autora za knjigu poezije Zembilj, koja je objavljena iste godine. Objavljuje tekstove u bosanskohercegovačkim časopisima: Lingvazin, Život, Diwan, u zagrebačkom časopisu Poezija, kragujevačkom čaopisu Koraci te internet časopisu za književnost Eckermann. Studentica je Doktorskog studija Književnosti i kultura na Odsjeku komparativne književnosti Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

 


 

Magazin za kulturu i društvo Biserje izdvojio je posebnu rubriku “Htio bih da pišem još manje. I još bolje…” za   predstavljanje Vaših neobjavljenih pjesama, a u cilju promoviranja savremenih pjesnika / pjesnikinja.
Rubrika “Htio bih da pišem još manje. I još bolje…” nadahnuta je stihovima barda bošnjačke i bosanskohercegovačke književnosti Mehmedalije Maka Dizdara i kao takva je potreban poetski prostor predviđen za Vašu poeziju.
Na e-mail adresu info@biserje.ba potrebno je poslati dvije pjesme, uz priloženu kratku biografiju (sa fotografijom).
Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.