Oro Ibrišimović povodom osnivanja Fondacije „Nedžad Ibrišimović”

 Oro Ibrišimović povodom osnivanja Fondacije „Nedžad Ibrišimović”

U povodu 10. godišnjice smrti istaknutog bošnjačkog i bosanskohercegovačkog književnika Nedžada Ibrišimovića, 27. oktobra 2021. godine u Bošnjačkom institutu u Sarajevu upriličeno je predstavljanje Fondacije „Nedžad Ibrišimović“. Iza projekta Fondacije stoje Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ i porodica rahmetli Nedžada Ibrišimovića, velikog bošnjačkog i bosanskohercegovačkog pripovjedača, romanopisca, dramatičara, pjesnika, esejiste i likovnog umjetnika. Tom prilikom obratio se Oro Ibrišimović, sin rahmetli Nedžada Ibrišimovića:

― Dragi i poštovani ljubitelji Nedžadove pisane riječi, hvala na podršci i potpori. Dragi novinari, hvala i vama na kontinuiranom praćenju i izvještavanju o aktivnostima koje smo provodili i koje povodimo kao porodica o Nedžadovom radu. Znamo da umjetnost služi napretku čovječanstva. Ako služi, mi kao narod kako da je razumijemo i da je iskoristimo?! Kako i kojim parametrima običnom čovjeku koji ne čita, ne posjećuje izložbe, pozorišta i galerije prikazati vrijednost umjetnika i njegova dostignuća?! Koliko to znači državi, narodu…? Treba li nam to? Pitanje je da li ćemo ikada više imati na ovako malom prostoru kao što je Bosna i Hercegovina ovo što smo imali i ovo malo umjetnika što je ostalo. Kako održati sjećanje i sačuvati što imamo od zaborava? Trebamo li biti ponosni na njih? O svim ovim pitanjima treba posvetiti posebnu pažnju.

Svima nam je poznato ime Nedžada Ibrišimovića, onim starijim malo više, a onim mlađim malo manje. Kroz Fondaciju „Nedžad Ibrišimović“ želimo promovirati lik i djelo Nedžada i predstaviti ga gotovo svim generacijama kako u Bosni i Hercegovini tako i u svijetu preko naše divne dijaspore. Očekuje nas mnogo rada i rovovski posao jer nije lako u sadašnjem vremenu omladinu natjerati na čitanje i promišljanje. Nedžad je u jednom intervjuu na pitanje koje mu je priznanje, tj. nagrada najdraža naveo da su svi njegovi romani nagrađeni nekom književnom nagradom i da je na to veoma ponosan, a da mu je najveće priznanje bilo kada je vidio primjerak Vječnika kod jednog mladog čovjeka koji je podvukao sva značajna, bitna mjesta u romanu koja bi i on podvukao.

Kroz Fondaciju ćemo biti pokretači boljeg i pozitivnijeg društva, a BiH predstaviti u najboljem mogućem svjetlu. Toliko nam je Nedžad ostavio da će nam biti potrebni entuzijasti i ljubitelji umjetnosti i pisane riječi, da zajedno omogućimo svima dostupne materijale za istraživanje učenicima, studentima, nastavnicima i profesorima. Da obnovimo i reizdamo nova izdanja novim generacijama od Ugursuza, Karabega, Braće i vezira, Knjige Adema Kahrimana, El-Hidrove knjige, Ruhani i šejtani inspiracija, Wolanda i da ne nabrajam dalje. Da predstavimo njegov likovni rad, njegove slike I grafike, njegov skupltorski rad i skulpture sa specifičnom i jedinstvenom sjenom. Misterijom za oko i um i onome znalcu, profesionalcu i onome koji na umjetnost gleda prostim očima. Tu su pozorišne predstave, one koje su bile postavljene i one koje će nastati iz knjiga i priča.

Hvala BZK „Preporod“ i našem dragom prijatelju prof. dr. Sanjinu Kodriću na inicijativi i želji da u „Preporodu“ okupi sva važnija imena bosanskohercegovačke i bosnjačke kulture i umjetnosti. Da ih smjesti u našu najstariju kulturnu instituciju odakle ćemo djelovati kao da su tu sa nama i kao da nikada nisu ni napustili ovaj svijet. Još prije deset godina kada je kao mladi profesor promovirao El-Hidrovu knjigu baš na ovom mjestu, Nedžad je u njemu vidio i pamet i snagu da na svojim junačkim plećima može iznijeti ovaj veliki poduhvat, a to je predstavljanje i briga o našim knjigama i piscima, pa je baš njemu i meni povjerio osnivanje
Legološkog udruženja. Sada, nakon deset godina, opet smo i prof. dr. Sanjin Kodrić i ja tu da u ime porodice osnujemo i ozvaničimo jednu veoma važnu ustanovu, a to je Fondacija „Nedžad ibrišimović“.

Također hvala dragom Nazifu Salčinu i Nerminu Hodžiću, kao i kompletnoj ekipi BZK „Preporod“ koji su umnogome pomogli da ovu ideju pretvorimo u djelo. Imamo mnogo prijatelja koji nam pomažu i daju podršku. Pozivam i ostale da podrže Fondaciju i naše projekte i budu dio ovog značajnog i važnog projekta.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.