Održana premijera dokumentarnog filma „Postupi po naređenju – Dželati u plavom“

 Održana premijera dokumentarnog filma „Postupi po naređenju – Dželati u plavom“

U Multimedijalnoj sali Memorijalnog centra Kovači u Sarajevu 9. januara 2022. godine održana je premijera dokumentarnog filma Postupi po naređenju – Dželati u plavom autora Avde Huseinovića, koji je snimljen u produkciji TV Podrinje. Premijeri filma prisustvovali su brojni zvaničnici iz političkog i javnog života Bosne i Hercegovine i građani.

Direktor Fonda Memorijala Kantona Sarajevo Ahmed Kulanić u obraćanju prisutnima kazao je da ovo nije prvi put da Fond Memorijala i autor filma Huseinović sarađuju.

– Imali smo saradnju i prije, a bit će toga još više u budućnosti. Ovih dana mnogi od vas koji su bili aktivni sudionici odbrane Bosne i Hercegovine od agresora proživljavate ponovno sjećanja s kraja 1991. i početkom 1992. godine jer ono što gledamo ovih dana podsjeća nas upravo na to vrijeme. Danas smo mogli vidjeti ponovne scene i pokliče MUP RS-a, kao i one 1990-tih godina. Zato je večeras bitno da zapamtimo jednu činjenicu u kontekstu ovog filma, a to je da je današnji MUP RS-a pravni sljedbenik jedinog MUP-a u svijetu koji je presuđen za genocid i to je njegova jedina karakteristika, kazao je Kulanić.

Autor dokumentarnog filma Avdo Huseinović istakao je da film na neki način predstavlja značajan dokument.

– Ovo je jedan važan dokument za nas zbog same teme, a posebno je važan u danu kada ga premijerno prikazujemo, u danu kada naredbodavci, organizatori i izvršioci genocida proslavljaju zlo, rekao je Huseinović, aludirajući na obilježavanje neustavnog Dana RS-a u bh. entitetu.

Dokumentarac kroz izjave svjedoka, analitičara i brojne relevantne dokumente govori o ulozi Ministarstva unutrаšnjih poslova bh. entiteta RS-a (MUP RS) u genocidu i drugim ratnim zločinima počinjenim na području Republike Bosne i Hercegovine od 1992. godine do 1995. godine. Poseban fokus u filmu je na brojnim pravosnažnim presudama pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu i Sudom Bosne i Hercegovine, a i drugim domaćim sudovima u kojima su bivši pripadnici srpskih policijskih snaga osuđeni na više stotina godina zatvora za učešće u genocidu i brojnim drugim oblicima zločina. Na plakatu filma nalaze se fotografije dvije zloglasne bijele kuće u logoru Omarska kod Prijedora i Zemljoradničke zadruge u Kravici koje simbolizuju ratni put srpske policije tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu.

 

IZVOR: Federalna.ba

 

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.