Održana Obnoviteljska skupština BZK “Preporod” Zavidovići

 Održana Obnoviteljska skupština BZK “Preporod” Zavidovići

U srijedu  20. 1. 2021. godine u Maloj sali Centra za kulturu u Zavidovićima održana je Obnoviteljsko-osnivačka skupština BZK “Preporod” Zavidovići.

U uvodu je, nakon intoniranja himne Bosne i Hercegovine, prisutnim članovima Skupštine i gostima prikazan kratki dokumentarni video o BZK “Preporod”, a zatim je Merjem Mujić izrecitirala pjesmu o Bosni i Bošnjacima. U nastavku se prisutnima obratio predstavnik  Inicijativnog odbora za osnivanje i reorganizaciju BZK “Preporod” Zavidovići Samir Hasičić. On je, uz pozdravno obraćanje i objašenja o samoj inicijativi za obnavljanje rada i djelovanja zavidovićkog “Preporoda” te upoznao prisutne sa samom procedurom i Dnevnim redom Skupštine. Nakon jednoglasnog usvajanja Dnevnog reda, prisutnima se obratio Hašim Mujanović, načelnik općine Zavidovići. Načelnik Mujanović je izrazio dobrodošlicu svima te izrazio veliko zadovoljstvo činjenicom da se u Zavidovićima obnavlja rad BZK “Preporod”. Naglasio je kako BZK “Preporod” jeste jedan od temelja i garanta opstojnosti bošnjačkog naroda. Mujanović je, također, istaknuo da Zavidovićima itekako treba “Preporod”, a i “Preporodu” Zavidovići. Na kraju je načelnik Mujanović zaželio uspješan rad ovoj Skupštini, a i “Preporodu” u Zavidovićima izrazivši zadovoljstvo što je općina Zavidovići obezbijedila adekvatne prostorije za nesmetan rad BZK “Preporod” u Zavidovićima.

Predsjednik BZK “Preporod” prof. dr. Sanjin Kodrić se u svome obraćanju zahvalio svima prisutnim te podsjetio na dugu tradiciju i značaj BZK “Preporod”, podsjetivši da je to najstarija ustanova u Bošnjaka, jedna od najstarijih ustanova kulture u Bosni i Hercegpvini i, suštinski, bošnjački ekvivalent Matici srpskoj ili Matici hrvatakoj. Kodrić je dodao: “Preporod nastaje u jednoj složenoj društveno- historijskoj situaciji kao odgovor na velike izazove sa kojima je u to vrijeme bio suočen naš narod…. I danas, stotinu dvadeset godina kasnije, opet smo u složenoj društvenoj situaciji u kojoj ne smijemo negirati nikoga drugoga, ali moramo artikulirati svoju kulturnu supstancu i identitetsku posebnost”. Kako je istaknuo predsjednik Kodrić, naša kultura je naša supstanca koja nas čini onima što jesmo. Na kraju svoga obraćanja Kodrić je upozorio na neadekvatan društveni status i nedostatnu podršku koju danas ima “Preporod”, naglasivši da su u istom položaju i “Napredak”, “Prosvjet” i “La Benevolencija”. Premda su upravo ove organizacije kulture svojim radom desetljećima stvarale živu kulturu naše zemlje i odškolovale naše najplodnije intelektualce, kulturne i javne djelatnike. Pri tome, već punih sedamdeset godina ovim ustanovama nije vraćena njihova oduzeta imovina. Predsjednik Kodrić je, također, podsjetio na neke od važnih projekata koje je “Preporod” nakon obnavljanja svoga rada i djelovanja realizirao, uključujući ediciju “Bošnjačka književnost u 100 knjiga”, Pravopis bosanskog jezika, Enciklopediju Bošnjaka i niz drugih. Podsjetio je i na nesumnjiv doprinos BZK “Preporod” svim važnim procesima u posljednjih tridesetqk godina, posebno reafirmaciji bosanskog jezika i narodnog mena Bošnjak. Profesor Kodrić se, na kraju, zahvalio načelniku općine Zavidovići na podršci “Preporodu” u ovoj općini te se založio za usvajanje odgovarajućih odluka u gradskim, općinskim vijećima i kantonalnim skupštinama kako bi se “Preporodu” i ostalim trima temeljnim organizacijama kulture naroda Bosne i Hercegovine omogućilo nesmetano funkcioniranje.

U nastavku je izabrano Radno predsjedništvo Skupštine koje čine Dino Aličić, Amira Avdić i  Hašim Mujanović;  a nakon toga su jednoglasno usvojeni Odluka o osnivanju i Statut BZK “Preporod” Zavidovići. Također, jednoglasno izabrano je i rukovodstvo BZK “Preporod” Zavidovići. Za predsjednicu je izabrana Adisa Heldovac; za članove Upravnog odbora Velid Zilkić (zamjenik predsjednika) te članovi: Samir Hasičić, Hašim Mujanović i Belma Halilčević. Nadzorni odbor činit će Samir Abdović (predsjednik), Emina Hadžić i Alisa Burić (članice). Sud časti BZK “Preporod” Zavidovići čine predsjednik Šefik Fazlić te članice  Merjem Mujić i Amira Avdić.

Obnoviteljsko-osnivačka skupština BZK “Preporod” Zavidovići okončana je obraćanjem novoizabrane predsjednice Adise Heldovac. Predsjednica se zahvalila na ukazanom povjerenju te istaknula da želi biti dio “Preporodovog” putovanja kroz vrijeme i, prije svega, osvijestiti znanje o “Preporodu” a onda i učiniti zavidovićki “Preporod” važnim sudionikom kulturnog i obrazovnog  života ovoga grada. Predsjednica je zahvalila gostima na podršci te potcrtala: “Ako sami sebi ne pomognemo, niko nam drugi neće moći pomoći”.

Skupštini su uz predsjednika BZK “Preporod” prof. dr. Sanjina Kodrića i njegovih saradnika iz Direkcije BZK “Preporod” Nazifa Salčina i Nermina Hodžića prisustvovali i predsjednik KO BZK “Preporod” Zeničko-dobojskog kantona Armin Jašarević, predsjednik Skupštine BZK “Preporod” Zeničko-dobojskog kantona Mersed Šahinović i predsjednik BZK “Preporod” Gradsko društvo Zenica doc. dr. Ajdin Huseinspahić.

 

 

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.