Održan sastanak sa predstavnicima četiri temeljne organizacije kulture naroda BiH

 Održan sastanak sa predstavnicima četiri temeljne organizacije kulture naroda BiH

Nakon što je Skupština BPK Goražde prihvatila Vladin prijedlog da se četiri temeljne organizacije kulture naroda BiH proglase od značaja za kanton, danas se razgovaralo o mogućnostima da sve četiri organizacije egzistiraju na ovim prostorima u budućnosti. Sastanak sa predstavnicima Bošnjačke zajednica kulture „Preporod, Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“, Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ i Jevrejskog kulturno-prosvjetno i humanitarnog društva „La Benevolencija” održale su premijerka BPK Goražde Aida Obuća i predsjedavajuća kantonalne Skupštine Aida Sirbubalo.

Tokom sastanka konstatovano je da je donošenjem odluke Bosansko-podrinjski kantona Goražde iskazao razumijevanje i dao  svoju podršku radu temeljnih organizacija kulture naroda Bosne i Hercegovine  koje čine Međunarodno vijeće BiH.

„Bosansko-podrinjski kantona  Goražde prepoznao je  značaj rada ovih organizacija, a donošenjem ove odluke nastojali smo da statusno riješimo pitanje rada ovih organizacija na prostoru našeg kantona. Dobili smo podršku Skupštine BPK Goražde, i nadam se da ćemo ovim svojim gestom biti primjer i ostalim kantonima unutar FBiH, kako bi i oni donijeli ovu odluku  koja bi omogućila da ove četiri temeljne organizacije naroda kulture BiH dobiju status koji zaslužuju“-ovom prilikom kazala je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Riječi zahvalnosti na razumijevanju u donošenju ove značajne odluke koja će u budućnosti omogućiti da se uspješnije rješavaju pitanja od vitalnog značaja za sve građane ovom prilikom Vladi i Skupštini BPK Goražde uputili su predstavnici organizacija kulture naroda BiH te pozvali i druge kantone unutar FBiH da slijede primjer BPK Goražde.

 

IZVOR: Službena stranica Vlade Bosansko-Podrinjskog kantona Goražde

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.