MakDan: Održan poetski festival povodom 104. godišnjice rođenja Maka Dizdara u organizaciji BZK “Preporod” i Fondacije “Mak Dizdar”

 MakDan: Održan poetski festival povodom 104. godišnjice rođenja Maka Dizdara u organizaciji BZK “Preporod” i Fondacije “Mak Dizdar”

Manifestacija “MakDan” održana je danas, 17. oktobra 2021. godine, u Sarajevo City Centru, povodom 104. godišnjice rođenja Maka Dizdara, jednog od najvećih bošnjačkih i bosanskohercegovačkih pjesnika.

Organizatori manifestacije, Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” i Fondacija “Mak Dizdar”, na ovaj način nastavljaju saradnju započetu povodom 100. godišnjice rođenja Maka Dizdara 2017. godine i nadaju se da će obilježavanje dana Dizdarovog rođenja postati tradicionalni praznik bosanskohercegovačke kulture.

Danas je proteklo u znaku Dizdarovog poetskog stvaralaštva u izvedbi učenika iz Sarajeva i Breze čije škole nose pjesnikovo ime te polaznika Škole glume “Mala scena”, ali i slučajnih prolaznika, koji su imali priliku javno govoriti Makovu poeziju.

Predsjednik Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” prof. dr. Sanjin Kodrić u obraćanju posjetiocima podsjetio je na Dizdara kao jednog od najvećih pjesnika bosanskog jezika, a koji je možda najdublje, najcjelovitije i najpotpunije ušao u intimu Bosne.

“Književnost je na neki način intima jednog naroda. Uvijek, ma koliko bila univerzalna, izvire iz onoga što je prostor njenog stvaranja, što je sudbina zemlje i ljudi, sudbina svih generacija prije nas. Mak je naročito u pjesničkoj knjizi Kameni spavač, objavljenoj daleke 1966. godine, uistinu uspio ući u ono što je intima Bosne, njena povijesna drama, u ono što su životi ‘običnih malih ljudi’. U toj knjizi o bosanskom srednjovjekovlju ne čitamo o bosanskim kraljevima, kraljicama, prinčevima, vladarima, već o ‘običnim’ ljudima i njihovim ‘malim’ životima. Književnost se piše za one koji je čitaju, a važnost jednog pisca mjeri se, između ostalog, po tome koliko je on duboko prisutan kod čitalačke publike. Mogućnost da ovako javno, na trgu, reklo bi se, organiziramo obilježavanje godišnjice rođenja Maka Dizdara govori, zapravo, koliko je Dizdar veliki pjesnik, svima nama važan”, kazao je Kodrić.

Inicijator manifestacije “MakDan” je Fondacija “Mak Dizdar”, u čije se ime dr. Gorčin Dizdar zahvalio suorganizatorima, partnerima i sponzorima, kao i učenicima koji su recitalom, muzičkim i glumačkim performansom sadržajno doprinijeli obilježavanju “MakDana”, organiziranog u Sarajevu drugi put.

Glavni partner i sponzor manifestacije bio je BH Telecom, dok je domaćin i sponzor bio Sarajevo City Center.

 

 

Glavni partner i sponzor manifestacije:

 

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.