Obilježena godišnjica pogibije Indire Pjanić, krajiške heroine koja je spašavala živote svojih saboraca

 Obilježena godišnjica pogibije Indire Pjanić, krajiške heroine koja je spašavala živote svojih saboraca

U okviru manifestacije „Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2023“, Fond Memorijala Kantona Sarajevo, u suradnji s Udruženjem pripadnica Armije RBiH i Općinom Cazin, u srijedu 19. jula 2023. godine organizirao je okrugli sto povodom obilježavanja godišnjice pogibije Indire Pjanić, krajiške heroine. Pripadnica Armije RBiH Indira Pjanić ostala je upamćena po svojoj iznimnoj hrabrosti i nesebičnom spašavanju života svojih suboraca, čak i kada je njezin vlastiti život bio u opasnosti.

Okrugli sto, koji je bio posvećen heroini Pjanić, okupio je brojne sudionike, među kojima je bila i Indira Suljić Muratović, stručna suradnica u Fondu Memorijala KS. Ona je predstavila Infografiku o heroinama Odbrambeno-oslobodilačkog rata, koja je sadržavala informacije o 13 izuzetnih žena koje su nagrađene najvišim ratnim priznanjem Zlatni ljiljan.

– Ova Infografika je jedinstveni edukativni materijal prilagođen mlađim generacijama, s jasnim i razumljivim informacijama o ovim iznimnim ženama. Fond Memorijala nastoji širiti ideju i ponos sjećanja na pripadnice Armije RBiH te potaknuti učenike da istražuju i zainteresiraju se za živote ovih heroina koje su na poseban način obilježile našu povijest – izjavila je Suljić Muratović.

Među 13 izuzetnih žena koje su odlikovane Zlatnim ljiljanom nalazi se i Indira Pjanić, koja je rođena 4. januara 1972. godine u Pjanićima (Cazin), a poginula je 19. jula 1992. godine. Ona je zajedno s još četiri suborca dala svoj život za slobodu Bosne i Hercegovine.

Ovaj događaj je ne samo obilježavanje godišnjice pogibije hrabre heroine, već i prilika za očuvanje historijske baštine i trajno sjećanje na žene koje su se istaknule u Odbrambeno-oslobodilačkom ratu.

Indira Pjanić će ostati zauvijek zapamćena kao simbol hrabrosti i nesebične predanosti svojoj zemlji i saborcima. Njezina žrtva i doprinos slobodi Bosne i Hercegovine inspirirat će buduće generacije da cijene slobodu i hrabrost pojedinaca koji su se borili za nju.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.