Naučni skup „Neminovnosti: Aliji Isakoviću u čast“

 Naučni skup „Neminovnosti: Aliji Isakoviću u čast“

U organizaciji Instituta za bošnjačke studije Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ 14. i 15. januara 2023. godine u Domu Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ u Sarajevu održat će se naučni skup Neminovnosti: Aliji Isakoviću u čast.

Naučni skup organizira Institut za bošnjačke studije Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ u povodu 120. godišnjice osnivanja ove najstarije i temeljne organizacije kulture Bošnjaka, istovremeno podsjećajući i na jubileje vezane za život i djelo Alije Isakovića koje smo obilježili 2022. godine – 90. godišnjicu Isakovićeva rođenja i 25. godišnjicu njegove smrti (1932–1997), odnosno 50. godišnjicu Isakovićeva Biserja (1972) i 30. godišnjicu njegova Rječnika karakteristične leksike u bosanskome jeziku (1992) kao prve antologije bošnjačke književnosti i prvog savremenog rječnika bosanskog jezika.

Uza sjećanje na ovog velikana bošnjačke i bosanskohercegovačke književnosti i kulture te istaknutog člana i saradnika Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“, ovim naučnim skupom želimo iznova skrenuti pažnju kako na Isakovićevo višestruko značajno književno djelo, tako i na njegov ustrajni i historijski važni rad na očuvanju i afirmaciji jezičkog i književnog naslijeđa oblikovanog na bosanskom jeziku, odnosno na njegov pripovjedački, romaneskni, dramski, putopisni, esejistički, antologičarski, urednički i ukupni kulturni opus i doprinos, pri čemu je naučni skup otvoren i za druge teme vezane za život i djelo Alije Isakovića.

Prilikom naučnog skupa javnosti će biti predstavljena i prigodna izložba o životu i djelu Alije Isakovića te njegova bista koja je na inicijativu Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ i Društva pisaca Bosne i Hercegovine postavljena na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović u Sarajevu, a nakon održanog naučnog skupa planirano je objavljivanje zbornika radova s naučnog skupa u izdanju Instituta za bošnjačke studije Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“, uz istovremeno objavljivanje izabranih radova u časopisima Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Godišnjak (na bosanskom jeziku) i Bosnian Studies (na engleskom jeziku).

Ljubazno Vas molimo da prijavu teme s kratkim sažetkom pošaljete najkasnije do 31. decembra 2022. godine na adresu elektronske pošte institut@preporod.ba.

 

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.