Najavljeno sistemsko rješavanje statusa šest kulturnih ustanova od državnog značaja

 Najavljeno sistemsko rješavanje statusa šest kulturnih ustanova od državnog značaja

Problematika ovih ustanova se ogleda u neadekvatnom odnosu države prema njima, nedefinisanom i nedovoljnom načinu finansiranja, odnosno u činjenici da se više od dvije decenije nije sistemski riješilo pitanje statusa ovih ustanova.

Ministarstvo kulture i sporta KS će u narednom periodu izvršiti analizu budžeta navedenih ustanova te pripremiti prijedlog eventualnog rješenja koje će biti izrađeno po dva osnova.

Prvi je fiskalna procjena troškova koji će omogućiti da ustanove otvore svoja vrata i adekvatno odgovore potrebama svih korisnika, a drugi se odnosi na privremeno rješavanja statusa ustanova koji se ogleda u mogućnosti da Skupština KS navedene ustanove proglasi od značaja za Kanton Sarajevo te njihovo finansiranje osigura u budžetu KS do trajnog rješavanja njihovog statusa.

Ovih šest ustanova u ovom statusu imaju 99 uposlenika i iz budžeta KS oni se na godišnjem nivou finansiraju sa 773.400 KM. Ukupni troškovi koji bi proizašli iz ovoga će biti poznati nakon detaljne analize struke.

“Mišljenja smo da glavni grad Bosne i Hercegovine zaslužuje da se vrata Zemaljskog muzeja otvore za sve posjetioce. Ministarstvo kulture i sporta Zemaljskom muzeju godišnje uplaćuje 420.000 KM, ali navedeni iznos nije dovoljan za adekvatan rad muzeja. Slična je situacija i sa ostalim ustanovama koje nemaju riješen status“, naglasio je Alikadić nakon današnjeg sastanka.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.