Najava okruglog stola „Sjećanje na Ednu Dautović“

 Najava okruglog stola „Sjećanje na Ednu Dautović“

Udruženje pripadnica Armije RBiH i  JU „Fond Memorijala Kantona Sarajevo“, u okviru projekta „Heroine odbrane Bosne i Hercegovine“, organizatori su okruglog stola „Sjećanje na Ednu Dautović“. Okrugli sto održat će se u ponedjeljak 19. juna 2023. godine u Multimedijalnoj sali JU „Fond Memorijala Kantona Sarajevo“ (ul. Širokac br. 1) s početkom u 14.00 sati.

Učesnice okruglog stola su:

– dr. Meldijana Arnaut Haseljić, viša naučna saradnica Univerziteta u Sarajevu i predsjednica Udruženja pripadnica Armije RBiH;

– dr. Sabina Subašić-Galijatović, viša naučna saradnica Univerziteta u Sarajevu;

– Mejra Dautović, majka Edne Dautović.

Edna Dautović rođena je 18. marta 1969. godine. Držana je zatočena kao ratna zarobljenica te mučki ubijena je u logoru 25. jula 1992. godine. Edna je optužena da je bila medicinska sestra među stotinjak boraca koji su se na Kurevu pripremali oslobiti Prijedor. U toj grupi bio je i njezin brat Edvin, koji je učestvovao u bici za oslobođenje Prijedora, a s njima je bila i Edna. Njezinog brata Edvina su zarobili, doveli u Omarsku i, nakon mučenja, ubili u „Bijeloj kući“. Doveli su i Ednu. U noći 20. jula 1992. godine Edna Dautović odvedena je zajedno sa Sadetom Medunjanin i četrdesetak muškaraca na navodnu razmjenu u Ličko Petrovo Selo koja se nikada nije dogodila. Njihovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnim grobnicama; Edvin u Kamičanima, Edna u jami Lisac. Imala je samo 23 godine kada je mučki ubijena.

Okrugli sto posvećen je braniteljkama domovine u svim sferama života, sa posebnim akcentom na najhrabrije braniteljke Bosne i Hercegovine.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.