Najava izložbe slika „Stara Bosna“ u okviru manifestacije „Vezeni most“ u Banjoj Luci

 Najava izložbe slika „Stara Bosna“ u okviru manifestacije „Vezeni most“ u Banjoj Luci

Galerija „Preporod“ Zenica, u saradnji sa Međunarodnim centrom za izgradnju povjerenja „Vezeni most“, a u okviru manifestacije „Vezeni most 2023“, postavlja izložbu slika „Stara Bosna“ .

Inače, programske aktivnosti manifestacije „Vezeni most“ obuhvataju  različite aktivnosti kulturno-zabavnog i sportsko-rekreativnog sadržaja, koje omogućavaju okupljanje i druženje dijaspore i građana Banje Luke. Ova manifestacija nalazi se u Kalendaru kulturnih manifestacija Grada Banje Luke. U okviru te manifestacije realizira se i program „Dašak stare Banje Luke“, gdje se u staroj bosanskoj kući porodica Šabanović-Šeranić evociraju običaji i uspomene na stara vremena.

Galerija „Preporod“ Zenica predstavit će se slikama iz fundusa Galerije, koje su nastale na deset likovnih kolonija. Likovna kolonija organizira se u povodu obilježavanja Povelje Kulina bana i motivi na slikama uglavnom su historijski, s prikazima kula / tvrđava, ali i drugih motiva koji prestavljaju historiju i tradiciju Bosne i Hercegovine. Svaka slika ima svoju priču i predstavlja dio naše domovine, a kompletna izložba prikazuje Bosnu i Hercegovinu u njenoj šarolikosti, složenosti i  ljepoti.

Izložba slika „Stara Bosna“ bit će postavljena u avliji Bosanske kuće Šabanović-Šeranić u nedjelju 16. jula 2023. godine. Otvaranje je predviđeno u 19.00 sati.

 

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.