Najava izložbe „Mediteranski trag“ u organizaciji BZK „Preporod“

 Najava izložbe „Mediteranski trag“ u organizaciji BZK „Preporod“

Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“, u saradnji sa Međunarodnim festivalom „Sarajevska zima“ 2023., organizira izložbu Mediteranski trag na kojoj će svoje radove izložiti Milun Lutovac i Muharem Muratović iz Bara (Crna Gora). Otvorenje izložbe bit će upriličeno u sarajevskoj Galeriji „Preporod“  (ul. Maršala Tita 54) u ponedjeljak, 27. februara s početkom u 18.00 sati.

Muharem Muratović rođen je 1950. godine u Mrkojevićima u Baru. U rodnom mjestu završio je osnovnu školu, a gimnaziju i Pedagošku akademiju u Nikšiću na Odsjeku za likovnu umjetnost (1972). Iste godine započinje i pedagoški rad kojim će se baviti u kontinuitetu, paralelno sa slikarstvom. U toku dvije decenije rada njegovi učenici postizali su velike uspjehe, osvajajući prve nagrade u Nju Delhiju, Tokiju, Londonu i Ženevi. Dobitnik je mnogih nagrada i smatraju ga jednim od najboljih crnogorskih slikara. Izlagao je na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Pored onih realiziranih u skoro svim gradovima Crne Gore i državama regiona, izdvajaju se i izložbe upriličene u Ankari, Briselu, Nirnbergu, Parizu, Lisabonu…

Milun Lutovac je teoretičar umjetnosti i slikar, a angažiran je i kao predavač na Univerzitetu Donja Gorica u Podgorici. Aktivno se bavi slikarstvom koje realizira u domenu nadrealnih, asocijativnih fantazija i lirske apstrakcije. Primarno problemsko pitanje kojim se bavi posvećeno je vječnim sukobima prirodnih fenomena, koji personificiraju čovjeka i njegove unutrašnje konflikte nastale otuđenjem od pravih vrijednosti. Njegovo slikarstvo posvećeno je magijskom prostoru Mediterana, kao duhovnoj sveukupnosti i fizičkoj konkretnosti neodvojivih mikrokosmičkih elemenata: zemlje, vode, neba i čovjeka. Njegov likovni izraz karakterizira dinamika pokreta / kretanja, što realizira ekspresivnim gestom, svjetlošću, kontrapunktovima kolorističkih sukoba i hromatskih harmonija. Autor je brojnih likovnih i književnih kritika, kao i monografije Stih i slika – uticaj Njegoševog djela na stvaralaštvo Teodora Valeria, Pera Počeka i Petra Lubarde (Narodna biblioteka „Radosav Ljumović“, Podgorica, 2013). Realizirao je sljedeće samostalne izložbe: Zavjera igre (Tuzla), Tajno lice knjige (Bar), Mediterranean Sundance (Bar), Deus ex Machina (Podgorica), Human Migration (Tivat) i Hallelujah (Petrovac).

 

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.