Najava izložbe „Daljine“ umjetnice Mirsade Baljić

 Najava izložbe „Daljine“ umjetnice Mirsade Baljić

Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ organizira izložbu Daljine, na kojoj će svoje radove izložiti bosanskohercegovačka umjetnica mr. Mirsada Baljić. Izložbu Daljine čini 29 djela (akvarel i akrilik na platnu). Otvorenje izložbe bit će upriličeno u sarajevskoj Galeriji „Preporod“ (ul. Maršala Tita 54) u srijedu 22. marta s početkom u 18.00 sati.

 

PLAKAT MIRSADA PREPOROD mail

 

Mirsada Baljić rođena je u Čapljini, a Višići su dom njenog odrastanja, prvih spoznaja i interesa za slikarstvo. Izložbom u Čapljini ulazi u svijet umjetnosti. Gimnaziju je završila u Čapljini, a osnovni i postdiplomski studij na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru, pod mentorstvom profesora dr. umj. Fehima Huskovića i dr. umj. Mehmeda Slezovića. Akvarel je njena dominantna slikarska tehnika. Prva značajna izložba sa kojom se predstavila bila je 1987. u Dubrovniku, u izložbenom prostoru Palače „Sponza“ u kojoj posljednih godina izlaže. Tokom ratnog perioda u Sarajevu, rukovodilac je likovnog dijela Umjetničke čete, kojoj je u tom teškom periodu dala značajan doprinos u oblasti kulture, kao što je projekat „Umjetnici Sarajeva za slobodnu BiH“ (1992–1995). Izložba je, poslije Sarajeva (1992), održana u Ljubljani i Mariboru (1994/1995), a zatim u Fojnici (1997).

Autorica je i organizatorica značajnih kulturnih manifestacija i izložbi u zemlji i inostranstvu, kao što je izložba Olimpijsko Sarajevo – Olimpijskom Sidneyu u okviru prve Olimpijske bh. kuće, u Sidneyu 2000. godine. Organizatorica je i autorica više intnternacionalnih likovnih kolonija: Hercegovina – Počitelj, Bjelašnica, Bihać… Već 10 godina vodi likovne susrete u Hanikahu (Gazi Husrev-begovom) u Sarajevu, u okviru udruženja umjetnika „ART COLONY“, a do sada su se okupljali umjetnici iz zemalja regije, Turske, Kipra, Njemačke, Italije, Grčke, Rusije, Ukrajine, Francuske… Njen izložbeni opus sačinjava 57 samostalnih izložbi te mnogobrojne kolektivne izložbe u zemlji i inostranstvu. Ima status istaknutog samostalnog umjetnika Federalnog i Kantonalnog Ministarstva kulture i sporta. Članica je Udruženja likovnih umjetnika BiH (ULUBIH) te Asocijacije IWS (Internacionalnih akvarelista svijeta) za BiH. Od 2010. do 2022. vodila je Kreativni centar vizuelnih umjetnosti – Galeriju „Preporod“ u Sarajevu.

 

PLAKAT MIRSADA PREPOROD mail
Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.