Najava izložbe akvarela autora Sabahudina Lime povodom obilježavanja Dana Bošnjaka

 Najava izložbe akvarela autora Sabahudina Lime povodom obilježavanja Dana Bošnjaka

Dan Bošnjaka obilježavaju sve organizacione jedinice BZK „Preporod“ u Bosni i Hercegovini. Taj dan je prisjećanje na 28. septembar 1993. godine, na održavanje Prvog bošnjačkog sabora, što je bio povijesni momenat kada su Bošnjaci, nakon desetljećâ života bez imena, ili života pod tuđim, njima stranim imenima, napokon vratili svoje stvarno, historijsko narodno ime, i sebi i svijetu obznanili se onakvima kakvi su oduvijek bili – kao Bošnjaci.

BZK Galerija „Preporod“ Zenica u okviru planiranih aktivnosti i povodom obilježavanja Dana Bošnjaka, a u saradnji sa BZK „Preporod“ – Gradsko društvo Visoko i BZK „Preporod“ ZDK – Gradsko društvo ZDK postavlja izložbu akvarela autora Sabahudina Dine Lime iz Visokog. Izložbu je podržalo i Bosansko narodno pozorište Zenica.

Sabahudin Dino Limo rođen je 1964. godine u Visokom, gdje je završio osnovnu i srednju školu, a potom završava Prirodno-matematički fakultet u Sarajevu na Odsjeku za hemiju. Još u osnovnoj školi prepoznat je njegov talenat za slikanje, pa je često učestvovao na školskim izložbama. Kasnije mu slikarstvo postaje hobi, a od 2000. godine aktivnije se bavi slikarstvom. U početku slika uljem na platnu, a nakon toga se posvećuje akvarelu. Učestvovao je na kolektivnim izložbama slikara amatera u Visokom i Sarajevu. Prvu samostalnu izložbu imao je u Visokom u povodu obilježavanja Dana Visokog 29. augusta 2022.godine. Njegove slike prepoznatljive su po omiljenim motivima urbanih pejzaža.

Na izložbi akvarela u Zenici bit će prikazano 25 slika rađenih akvarel tehnikom. Izložbu će otvoriti prof. dr. Dževad Drino, član Upravnog odbora BZK Galerija „Preporod“ Zenica, a o umjetničkim aspektima izložbe govorit će prof. Muhamed Bajramović. Otvaranje izložbe akvarela Sabahudina Dine Lime bit će održano u četvrtak, 29. septembra 2022.godine u 18.50 sati u Foajeu Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Izložba će biti otvorena do 6. oktobra 2022. godine i moći će se pogledati svakim danom od 12.00 do 16.00 sati.

 

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.