Nagrada za najbolju naučnu knjigu na 32. internacionalnom sajmu knjiga u Sarajevu dodijeljena prof. dr. Lejli Kodrić Zaimović

 Nagrada za najbolju naučnu knjigu na 32. internacionalnom sajmu knjiga u Sarajevu dodijeljena prof. dr. Lejli Kodrić Zaimović

Prof. dr. Lejla Kodrić Zaimović, redovna profesorica na Katedri za informacijske nauke Odsjeka za komparativnu književnost i informacijske nauke Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, dobitnica je Nagrade za najbolju naučnu knjigu u kategoriji društvenih i prirodnih nauka na 32. internacionalnom sajmu knjiga u Sarajevu za knjigu Baštinske studije: od moderne do postdigitalne kulture u izdanju Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine.

 

Više o knjizi:

Monografija Baštinske studije: Od moderne do postdigitalne kulture prof. dr. Lejle Kodrić Zaimović jedinstveno je djelo, sačinjeno od osam studija, od kojih svaka za sebe može biti i samostalni tekst, povezanih u čvrstu strukturu s nakanom da se polivalentni pojam baštine i njena transformacija objasni, počevši od njene nominacije, preko institucionalizacije fenomena baštine, redefiniranja njenih usluga u novom participativnom okruženju, a sve s ciljem da se ponudi cjelovito, sistematsko i naučno razumijevanje transformacije baštinskog sektora, ne samo na nivou informacijsko-komunikacijskih dostignuća već i kao važan segment memorijske i participativne kulture.

Prof. dr. Senada Dizdar

 

 

Ova monografija predstavlja značajan iskorak ne samo u bosanskohercegovačkoj znanosti o baštini nego će njezini dosezi zasigurno biti značajno širi i prekoračiti granice, nudeći suvremen cjeloviti teorijski okvir baštine i izazivajući na nova kritički utemeljena promišljanja baštine. Iz tih razloga, ova će knjiga, koja uspješno popunjava prazninu u znanstvenoj literaturi ovoga još uvijek podzastupljenog područja, zasigurno još dugo predstavljati neizostavno štivo pri svakom idućem sagledavanju fenomena baštine.

 

Prof. dr. Marijana Tomić

 

 

Knjiga Baštinske studije: Od moderne do postdigitalne kulture prof. dr. Lejle Kodrić Zaimović pionirska je knjiga iz oblasti baštinskih studija u bosanskohercegovačkoj akademskoj zajednici i već samim tim izrazito vrijedna pojava. To je knjiga koja se, prva kod nas, cjelovito bavi fenomenom ustanova baštine i u teorijskom i u praktičnom smislu, uvodeći u bosanskohercegovački kontekst koncept baštinskih studija kao samostalne akademske discipline i profesionalne prakse. Knjigu karakterizira imponirajuća informiranost autorice, njena suštinska naučna utemeljenost i izvrsnost, a posebno je upečatljiva autoricina naučna akribija te sposobnost sinteze i autorski osobenog promišljanja vrlo složene građe.

 

Prof. dr. Esad Delibašić

 

 

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.