Nagrada “Alija Isaković”: Dobitnik Edin Urjan Kukavica

 Nagrada “Alija Isaković”: Dobitnik Edin Urjan Kukavica

Na osnovu prijava pristiglih na anonimni natječaj objavljen 14. 3. 2023. godine, žiri u sastavu: prof. dr. Almedina Čengić, prof. dr. Almir Bašović i prof. dr. Mirzana Pašić Kodrić odlučio je većinom glasova da je dobitnik Nagrade “Alija Isaković” za najbolji originalni dramski tekst na bosanskom jeziku za 2023. godinu savremeni bošnjački i bosanskohercegovački pisac i publicist Edin Urjan Kukavica, autor dramskog teksta Čistilište (Raskrižje).

Nagrada “Alija Isaković” nagrada je Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” za najbolji originalni dramski tekst na bosanskom jeziku, ustanovljena 2003. godine povodom 100. godišnjice osnivanja Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” s ciljem poticanja i razvoja savremenog dramskog stvaralaštva na bosanskom jeziku. Natječaj za dodjelu Nagrade je anoniman, a pravo sudjelovanja na natječaju imaju državljani Bosne i Hercegovine i drugi autori koji pišu na bosanskom jeziku bez obzira na državljanstvo, s tim da prijavljeni tekstovi ne smiju biti ranije objavljivani niti izvođeni na bilo koji način. Nagrada je jedna i nedjeljiva, dodjeljuje se bijenalno, pri čemu novčani iznos Nagrade iznosi 3.000,00 KM netto uz obavezu Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” da nagrađeni dramski tekst objavi u obliku knjige, uz mogućnost njegova teatarsko-scenskog, radiofonskog, televizijskog ili drugog primjerenog izvođenja.

Među prethodnim dobitnicima nagrade bili su Nermina Kurspahić (2004), Zlatko Topčić (2006, 2010, 2017), Ljubica Ostojić (2010), Zilhad Ključanin (2008), Amir Bukvić (2013, 2019) i Elvis Ljajić (2022).

Nagrada Edinu Urjanu Kukavici bit će uručena povodom Dana Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” u februaru 2024. godine.

Direkcija Bošnjačke zajednice kulture “Preporod”

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.