Na današnji dan preminula Jasmina Musabegović

 Na današnji dan preminula Jasmina Musabegović

Danas se obilježava godišnjica smrti književnice, književne kritičarke i prevoditeljice sa francuskog jezika Jasmine Musabegović. Rođena je u aprilu 1941. godine u Vogošći (Sarajevo), a djetinjstvo provodi u Mostaru. U Sarajevu je završila Klasičnu gimnaziju i studij južnoslovenskih književnosti i francuskog jezika na Filozofskom fakultetu. Prvi objavljen tekst Jasmine Musabegović bio je njen diplomski rad o književnome djelu Milana Rakića u časopisu Život. Kao rezultat dvogodišnjeg studijskog boravka u Parizu, nastala je knjiga / studija Rastko Petrović i njegovo djelo. Od 1965.godine bavila se književnom kritikom, a u Izdavačkoj kući “Svjetlost” dugi niz godina radila je kao urednica. Tu je pokrenula i nekoliko bibilioteka – “Feniks”, “Cijeli svijet” i “Raskršća”. Nakon studije o Rastku Petroviću, Jasmina Musabegović objavljuje knjigu kritičkih radova Tajna i smisao književnog djela, u kojoj piše o Momčilu Nastasijeviću, Dari Sekulić, Maku Dizdaru, Vitomiru Lukiću i dr. Svoj prvi roman Snopis autorica je objavila 1980. godine, a pet godina kasnije roman Skretnice, koji zauzima istaknuto mjesto u savremenoj bošnjačkoj i bosanskohercegovačkoj romanesknoj praksi.

Ni za vrijeme rata u našoj zemlji Jasmina Musabegović nije odustajala od književnosti i pisanja – svesrdno se angažirala u odbrani svog grada, domovine i naroda. U to vrijeme objavljeno je mnogo njenih tekstova u novinama i časopisima, a učesnica je i većine tadašnjih kulturnih dešavanja. Roman Most objavljen je 1994. godine, iako je napisan prije rata. Dvije godine kasnije objavljene su njene Bošnjačke uspavanke te knjiga eseja i ispovijesti Žene i glasovi. Posebnu pažnju javnosti imala je knjiga eseja Naličje historije objavljena 1999. godine.

Jasmina Musabegović bila je glavna i odgovorna urednica knjige sjećanja učesnica u NOB-u Žene Bosne i Hercegovine u narodnooslobodilačkoj borbi 1941-1945. godine. Najpoznatije djelo Jasmine Musabegović, roman Skretnice, uvršteno je u ediciji Bošnjačka književnost u 100 knjiga u izdanju Bošnjačke zajednice kulture “Preporod”. Ovaj roman uvršten je i među 25 knjiga predratne edicije Muslimanska književnost XX vijeka u izdanju “Svjetlosti”. Nagradu za životno djelo Jasmina Musabegović dobila je 2007. godine na XIX Sajmu knjiga i učila, a nagradu joj je dodijelila Poslovna zajednica izdavača i knjižara BiH.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.