Na današnji dan krunisan ban Tvrtko I Kotromanić

 Na današnji dan krunisan ban Tvrtko I Kotromanić

Na današnji dan, 26. oktobra 1377. godine, krunisan je ban Tvrtko I iz dinastije Kotromanića, čime je uspostavljena nezavisna Kraljevina Bosna. Prvi put se Tvrtkova kraljevska titula spominje u svečanoj povelji napisanoj 10. aprila 1378. godine u Žrnovnici na dubrovačkom području, a potvrđenoj 17. juna iste godine u Trstivnici kod Kaknja. Tvrtko je krunisan u mjestu Mile kod Visokog (današnji Arnautovići), što je krunidbeno mjesto i svih kasnijih bosanskih kraljeva. Nakon smrti ugarskog kralja 1382. godine izbili su nemiri na područjima dalmatinske obale, pa je kralj Tvrtko iskoristio tu priliku da pošalje bosansku vojsku u taj dio Dalmacije te preuzme potpunu kontrolu nad cijelom Dalmacijom, zajedno s otocima, i na taj način je Bosni pripojio Split, Trogir, Šibenik, otoke Brač, Korčulu i Hvar.

U posljednjem desetljeću svoje vladavine, kralj Tvrtko je suočen s upadima Osmanlija u Bosnu, prvo u jesen 1386. godine, zatim u ljeto 1388. kod Bileće, kada Bošnjani na čelu s knezom Vlatkom Vukovićem pobjeđuju Osmanlije. Iz bitke na Kosovu Bošnjani se vraćaju bez kobnih gubitaka. Poslije Tvrtkove smrti 1391. godine, ponovo nastupa nestabilna politička klima u Bosni, prouzrokovana ponovnim ugarsko-bizantskim rivalstvom koje, po ko zna koji put, zavađa bosansko plemstvo. Ovo rezultira čestom promjenom bosanskih kraljeva, a i Ugarska također pokušava iskoristiti priliku u svojim pretenzijama na Bosnu.

Sahranjen je u Crkvi sv. Nikole u naselju Mile, a arheolozi su njegov grob zatekli u izuzetno dobrom stanju. Preko kamenog lijesa još uvijek je bio prebačen kraljevski plašt s grbovima izvezenim u zlatnom brokatu. Tvrtko I Kotromanić je od Bosne stvorio respektabilnu evropsku državu, koja je doživjela političku, kulturnu i privrednu ekspanziju a svojim nasljednicima je ostavio veliko i dobro uređeno kraljevstvo.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.