Mostar: Najava izložbe ilustracija autora Admira Delića o Genocidu u Srebrenici

 Mostar: Najava izložbe ilustracija autora Admira Delića o Genocidu u Srebrenici

U petak 7. jula. 2023. godine u Kulturnom centru Mostar Sjever s početkom u 19.30 sati održat će se izložba ilustracija autora Admira Delića. Izložbu ilustracija organizira Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ – Regionalno društvo Hercegovina, BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija i Kulturni centar Mostar Sjever. Izložba je rezultat višegodišnjeg rada Admira Delića koji u svojim ilustracijama tematizira Genocid u Srebrenici, prenosi poruke, pouke i ideje.

 

 

Predsjednik BZK „Preporod“ – Regionalno društvo Hercegovina Harun Hasanagić u svojoj izjavi naglašava da je poduhvat autora izložbe snažna poruka današnjim i budućim generacijama da se više nikada i nigdje ne ponovi Srebrenica. Medij koji autor koristi, ojačava i promovira kulturu sjećanja na atipičan način te spoznaje o Genocidu u Srebrenici približava publici širom svijeta.

Izložba autora Delića je u ranijem period već održana u BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija, kulturnom centru koji u svom fundusu već duži vremenski period čuva i nadopunjava kolekciju Delićevih ilustracija. Nakon izložbe održane u Kalesiji kroz partnerstvo sa BZK „Preporod“ – Regionalno društvo Hercegovina i Kulturnim centrom Mostar Sjever, BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija je ilustracije autora Delića ponudio i mostarskoj javnosti.

Admir Delić će na izložbi ponuditi ilustrativan prikaz dešavanja, stvari, likova i poveznica koje se odnose na Genocid u Srebrenici, a ovakav programski sadržaj u Kulturnom centru Mostar Sjever kontinuitet je aktivnosti na razvijanju kulture sjećanja, posebno u pogledu obilježavanja godišnjice Genocida u Srebrenici. Podsjećamo da ova ustanova ima potpisan i Memorandum o saradnji sa Memorijalnim centrom Srebrenica Potočari.

Izložba je otvorenog tipa i dobrodošli su svi zainteresovani građani, saopćili su organizatori.

 

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.