Memorandum o saradnji između BZK „Preporod“i Udruženja „DIGI.BA“

 Memorandum o saradnji između BZK „Preporod“i Udruženja „DIGI.BA“

Predsjednik BZK „Preporod“ prof. dr. Sanjin Kodrić i predsjednik Udruženja za digitalizaciju i informatizaciju kulturne baštine DIGI.BA mr. Dragan Golubović potpisali su Memorandum kojim se formalizira saradnja između BZK „Preporod“ i Udruženja DIGI.BA nastala kao rezultat obostrano iskazane želje potpisnika Memoranduma za promocijom i razvojem postojećih te pokretanjem novih projekata koje realiziraju BZK „Preporod“ i Udruženje DIGI.BA, a koji imaju za cilj afirmaciju kulturne baštine Bosne i Hercegovine kroz digitalnu formu.

„Kao temeljna i najstarija kulturna ustanova Bošnjaka, s tradicijom dužom od jednog stoljeća, tj. od 1903. godine, BZK „Preporod“ stara se za cjelinu kulture Bošnjaka, ali i za kulturu Bosne i Hercegovine uopće, u svim vidovima, pri čemu smo posebno zainteresirani i za savremenu prezentaciju kako materijalne, tako i nematerijalne kulturne baštine. U tom smislu, sasvim prirodno otvorila nam se saradnja s Udruženjem DIGI.BA, koje već duže vrijeme i samo radi na očuvanju i promociji kulturne baštine, i to kroz digitalizacijske projekte. Vjerujemo da temeljem zajedničkog rada i tako ostvarene sinergije možemo značajnije doprinijeti zaštiti i vidljivosti naše kulturne baštine, naročito u digitalnoj formi, što smatramo posebno važnim s obzirom na savremeni digitalno-informacijski trenutak. Zato ćemo, u skladu s našim mogućnostima, podržati neke, nama sadržajno-programski bliske projekte koje realizira Udruženje DIGI.BA i prezentirati ih na digitalnoj platformi BZK „Preporod“, a što bi trebao biti samo prvi, početni korak u našoj saradnji, nikako konačni – izjavio je prof. dr. Sanjin Kodrić, predsjednik BZK „Preporod“.

Strane potpisnice Memoranduma zajednički će raditi na projektima od obostranog interesa, a djelovat će na dobrobit kulture i kulturne baštine Bosne i Hercegovine.

„Prije svega, pozitivnim vidim da je BZK „Preporod“ prepoznao vrijednost ranijih aktivnosti Udruženja DIGI.BA iz oblasti virtualne rekonstrukcije i multimedijalne prezentacije. Sporazum definiše da će BZK „Preporod“ preuzeti ‘brigu’ o tri projekta koja je Udruženje implementiralo posljednjih godina. Da budemo precizni, riječ je o projektima „Virtualni muzej genocida nad Bošnjacima“, „Devet disidenata“, koji je prvi bosanskohercegovački VR film, i online prezentacije Ismeta i Muhsina Rizvića. Zahvaljujući rukovodstvu BZK „Preporod“, ovi projekti ubuduće će biti dostupni na online platformi BZK „Preporod“ – izjavio je mr. Dragan Golubović, predsjednik Udruženja DIGI.BA povodom potpisanog Memoranduma.

Udruženje DIGI.BA čine vrhunski eksperti iz oblasti računarske grafike, informatike, kulture, kulturnog menadžmenta, kulturnog turizma i marketinga, koji iza sebe imaju niz uspješno realiziranih projekata u polju digitalizacije i vizuelizacije kulturne građe. U proteklih 10 godina, članovi Udruženja DIGI.BA okupljeni oko Sarajevo Graphics Group realizirali su niz međunarodnih, regionalnih i domaćih projekata iz oblasti očuvanja kulturne baštine, među kojima su, pored ranije spomenutih, i projekti „Rimsko naslijeđe Balkana“, „4D virtuelna prezentacija Bijele tabije u Sarajevu“, virtuelni muzeji „Sarajevski ratni predmeti“ i „Muzej atentata“ i niz drugih.

 

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.