Međukulturno vijeće pokazat će da ljude u BiH spaja kultura

 Međukulturno vijeće pokazat će da ljude u BiH spaja kultura

S nedovoljnom brigom društva i na društvenoj margini opstaje javni i nezavisni sektor kulture, a na sličnim su pozicijama i četiri kulturna društva naroda Bosne i Hercegovine: Bošnjačka zajednica kulture “Preporod”, Hrvatsko kulturno društvo “Napredak”, Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta”, te Jevrejsko Kulturno-prosvjetno i humanitarno društvo “La Benevolencija”. Ovim društvima se uglavnom spočitava etnički koncept. Ipak, oni svi zajedno rade na integrirajućoj ulozi kulture. Nedavno su ujedinili snage pokrenuvši Međukulturno vijeće.

Tim povodom gost Federacije danas bio je predsjednik Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” prof. dr. Sanjin Kodrić.

Ističe da su to najstarije ustanove kulture u Bosni i Hercegovini s tradicijom dugom oko 120 godina i na hiljade realiziranih temeljnih projekata.

“Danas smo potpuno neriješenog društvenog statusa i načina finansiranja.”

“Mi se uglavnom finansiramo putem javnih poziva na rzličitim razinama vlasti…. Na taj način ne možemo dugoroćno planirati svoje aktivnosti, te ne možemo voditi  projekte koji traju nekada i desetljećima. Upravo takve projekte realizira i Bošnjačka zajednica kulture “Preporod”.”

Predsjednik Kodrić podsjetio je na činjenicu da država i društvo već više od sedamdeset godina koriste bogatu i brojnu imovinu ovih ustanova, imovinu koju su im oduzele tadašnje jugoslavenske vlasti.  Ta je imovina i danas u javnoj funkciji, ali njeni izvorni vlasnici za to nemaju bilo kakvu naknadu.

Ove četiri organizacije kulture imaju i prijedloge za rješavanje svoga trenutnog statusa, a s tim u vezi, kako je rekao Kodrić, bilo je i određenih pomaka ka poboljšanju.

Tako je Gradsko vijeće Sarajeva ljetos donijelo Odluku o proglašenju ova četiri društva društviam od posebnog značaja za Grad Sarajevo. Prijedlog slične odluke nedavno je donijela Vlada Kantona Sarajevo, a ona bi trebala biti usvojena u Skupštini Kantona…

“Tražimo priznanje našeg historijskog statusa i čime bi se riješili naši drugi problemi.”

O konceptu Međukulturnog vijeća kaže da: “Treba pokazati da mi u BiH zajedno stvaramo kulturu i da nas kultura povezuje.”

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.