Press konferencija povodom manifestacije „Dani šejha Abdulvehaba Ilhamije Žepčaka 2021.“

 Press konferencija povodom manifestacije „Dani šejha Abdulvehaba Ilhamije Žepčaka 2021.“

Danas, 12. novembra 2021. godine, u 11.00 sati, u prostorijama Direkcije BZK „Preporod“ u Sarajevu održana je press konferencija povodom kulturne manifestacije „Dani šejha Abdulvehaba Ilhamije Žepčaka 2021.“ koju ove godine Direkcija BZK „Preporod“ organizira zajedno s općinskim društvima BZK „Preporod“ Travnik i Žepče.

O samoj manifestaciji, njezinom značaju, kao i važnosti koordiniranog i sinergijskog djelovanja općinskih društava „Preporoda“, govorili su predsjednik BZK „Preporod“ prof. dr. Sanjin Kodrić, predsjednici općinskih društava u Travniku i Žepču, Taik Ganić i Rusmir Agić te koordinator manifestacije i projekt-menadžer BZK „Preporod“ za područje Srednje Bosne doc. dr. Dženan Kos.

Predsjednik Kodrić podsjetio je na značaj lika i djela Ilhamije Žepčaka u književnoj historiji Bošnjaka i Bosne i Hercegovine te dodao kako je ove godine, imajući na umu i 200. godišnjicu njegove smrti, napravljen značajan iskorak u organizaciji ove manifestacije na način da se u čitav projekat uključila i Direkcija BZK „Preporod“ te da će se manifestacija koordinirano odvijati u Travniku i Žepču. Pored niza kulturno-umjetničkih sadržaja, bit će održan i naučni skup u čiju organizaciju su se, među ostalima, uključili i Institut za jezik te Orijentalni institut Univerziteta u Sarajevu. Kodrić je posebno naglasio činjenicu da BZK „Preporod“ realizira ovu veoma sadržajnu manifestaciju i uprkos činjenici da još na odgovarajući način nije riješen niti status niti finansiranje ove temeljne institucije kulture u Bošnjaka.

Taik Ganić, predsjednik Općinskog društva BZK „Preporod“ Travnik naglasio je kako se u Travniku ova manifestacija tradicionalno održava već tridesetak godina, a ove godine ona obuhvata ukupno devetnaest kulturnih i naučnih aktivnosti, uključujući promocije knjiga, naučni skup, likovne izložbe, koncerte i umjetničke radionice, a sve to na neki način pod sloganom „Čudan zeman“, inspiriran Ilhamijinom pjesmom.

Predsjednik Općinskog društva BZK „Preporod“ Žepče Rusmir Agić izrazio je zadovoljstvo činjenicom da i na ovaj način BZK „Preporod“ pokazuje da je zaista riječ o „zajednici“. Agić se sjetio 1990. godine, kada su se u Žepču održali prvi „Ilhamijini dani“, nakon čega je uslijedila pauza gotovo tri decenije.

Koordinator manifestacije doc. dr. Dženan Kos zahvalio je svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli realizaciji ove manifestacije te posebno istaknuo načelnike općina Travnik i Žepče, zatim Federalno ministarstvo kulture i sporta, ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Srednjobosanskog i Zeničko-dobojskog kantona te kompaniju BH Telecom.

 

 

 

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.