Manifestacija “Dani Preporoda” u nekoliko bosanskohercegovačkih gradova

 Manifestacija “Dani Preporoda” u nekoliko bosanskohercegovačkih gradova

Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” najavila je kulturnu manifestaciju “Dani Preporoda”, sa raznovrsnim sadržajima tokom jula, koji će biti upriličeni u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru i Trebinju.

Predsjednik BZK “Preporod” prof. dr. Sanjin Kodrić kazao je na konferenciji za novinare da je cilj na jednom mjestu predstaviti sadržaje iz različitih oblasti kulture, kao i afirmirati nove kulturne vrijednosti, odnosno nova umjetnička imena.

Umjetnički direktor manifestacije “Dani Preporoda” Amar Jažić naglasio je da će ta manifestacija biti otvorena mini koncertom flaute i klavira bh. autora, večeras u Bošnjačkom institutu. Za druženja uz muziku kaže da su višestruko korisna, možda mnogo više sad nego je to bilo prije pandemije virusa korona.

Direktor Službe za opće i organizacijske poslove BZK “Preporod” Nermin Hodžić ističe namjeru da manifestacija, zasad kao pilot projekt, postane tradicionalna.

Programom manifestacije “Dani ‘Preporoda” planirana je, kaže, i postavka izložbe bošnjačke pobožne poezije, u Sarajevu i Trebinju. Mozaik slika, crteža i skulptura Adisa Lukača na izložbi “Svjedok” bit će postavljen u Gradskoj vijećnici u Sarajevu, a riječ je o impresiji autora koja je inspirirana dešavanjima iz jula 1995. godine i nakon genocida u Srebrenici.

Bajramski koncert bit će održan u Mostaru, a koncert “Sevdah i klasika” u Banjoj Luci.

Planirano je snimanje koncerata, u audio i video obliku, a nagoviješteno i arhiviranja kulturnih sadržaja manifestacije “Dani Preporoda”. Posljednji sadržaj te manifestacije bit će upriličen 25. jula.

 

 

Glavni sponzor i pokrovitelj održavanja kulturne manifestacije je kompanija BH Telecom.

IZVORI: BHRT i FENA

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.