Magazin Saveza Banjalučana u Švedskoj „Šeher Banja Luka“ objavio prilog o učešću BZK „Preporod“ i Galerije „Preporod“ Zenica na manifestaciji „Vezeni most“ u Banjoj Luci

 Magazin Saveza Banjalučana u Švedskoj „Šeher Banja Luka“ objavio prilog o učešću BZK „Preporod“ i Galerije „Preporod“ Zenica na manifestaciji „Vezeni most“ u Banjoj Luci

Manifestacija „Vezeni most“ iz godine u godinu obilježava banjalučku kulturnu scenu. Uprkos opravdanim teškoćama i pandemiji, organizatori su se potrudili da pripreme jedan od zanimljivijih programa u posljednje vrijeme.

U ovoj maloj, a ustvari velikoj priči kulturnih događanja sa svojim programima pronašli su se i BZK „Preporod“ Zenica i Galerija „Preporod“ Zenica, koji su 25. 7. 2021.godine u prepunoj sali u Banskom dvoru svojim programima oduševili Banjalučane.

BZK „Preporod“ Zenica je tradicionalno izveo „Veče sevdaha“ uz Narodni orkestar i učešće KUD „Bosnia Folk“ Zenica. Mladi voditelji i izvrsni izvođači sevdalinki i solisti Emina Sinanović, Senad Alić, Amina Bajramović, Muris Šarić i Edbir Šarić, uz KUD „Bosnia folk“, još jednom su izveli raznolik i bogat program. Potpun ugođaj interpretiranjem sevdalinki priredile su i poznate interpretatorke sevdalinki iz Banje Luke Kadira Ćano i Zulfija Tahirović. Učestvovali su i domaći interpretatori, Hor „Safikada“ i Borka Tadić.

Isti dan u holu Banskog dvora postavljena je izložba Stara Bosna u organizaciji Galerije „Preporod“ Zenica, koja je predstvaila 23 umjetničke slike rađene i nastale na osam likovnih kolonija autora iz Zenice, Travnika, Konjica, Kalesije, Gradačca i Žepča. Predstavljene slike rađene su različitim tehnikama: akril na platnu, ulje na platnu, rad na drvetu, a njihovi autori su Asim Goralija, Velid Trkić, Mehamed Begić, Dževad Imamović, Amina Avdić, Đenan Šahdan, Jasmin Sinkrović, Jasminka Džinić, Dževad Hamzić, Jasmin Fejzić i Amna Sofić.

Na kraju realiziranih programa predsjednici BZK „Preporod“ Zenica i Galerija „Preporod“ Zenica u kratkim su crtama predstavili rad svojih organizacionih jedinica.

U Magazinu Saveza Banjalučana u Švedskoj Šeher Banja Luka objavljen je prilog o navedenim programima. Pristup navedenom broju moguć je na sljedećem linku:

 

 

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.