Lejletu-l-Bedr

 Lejletu-l-Bedr

Muslimani večeras sa akšamskim ezanom obilježavaju Lejletu-Bedr.

Na brdu Bedr, blizu grada Medine, 17. ramazana, 624. godine dogodila se prva bitka u historiji islama. Iako brojčano slabiji, muslimani su, predvođeni Muhammedom, a. s., vojno porazili neprijatelje. O toj pobjedi se u Kur'anu kaže “Koliko je maloljudnih skupina koje su, voljom Božijom, ostvarile pobjedu nad mnogoljudnim skupinama, jer je Bog uz strpljive”.

Bitka na Bedru inspiracija je muslimanima i potvrda da brojčani odnos snaga nije presudan, već iskrena vjera i to je znak da je snaga u jedinstvu muslimana. rBedr je svjedočanstvo čovjekovih izazova i poteškoća kroz prostor kojim hodi, jer život jest jednako problem, život jest jednako izazov, život je i patnja. Primarna zadaća ljudske zajednice, džemata, jeste čuvanje Bedra i čuvanje vjere. Za bedrovsku pobjedu potrebna je čvrsta vjera, odlučnost, disciplina, lični angažman i dova, upravo onako kako je postupio Poslanik islama u noći Bedra obraćajući se Allahu kratkom ali jezgrovitom dovom:

“Allahu moj! Podari mi obećanu pobjedu. Ako me neprijatelj pobijedi, zavladat će zabluda i nasilje i neće više biti onih koji će islam čuvati”.

 


BEDR
Što l’ se ono Bedr-brdo stresa?
Da l’ vulkan iz njeg ognjen jezik plazi?
Ne. To se s četom pravovjernih srazi.
Vojska mračnjaštva, bezboštva i bijesa!
U pomoć vjernim slazi s nebesa.
Anđela četa po sunčanoj stazi.
A bezbošcima svi pakleni vrazi.
I boj se bije, padaju tjelesa.
Mačevi po tlu prebijeni leže.
A krv se puši pjenušava, vrela.
I već bezbošci k'o bez glave bježe.
A Resul stao u sred svoje čete.
Svjetao. Sunce ljubi ga vrh čela.
I pobjede mu oreol plete.
Musa Ćazim Ćatić
Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.