Kozarac: Izložba „Slovom o slovu: Tragovima bosanske pismenosti“

 Kozarac: Izložba „Slovom o slovu: Tragovima bosanske pismenosti“

Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ Bosne i Hercegovine, u saradnji s Bosanskim kulturnim centrom u Prijedoru, Institutom za jezik Univerziteta u Sarajevu i Fondacijom „Idriz Jakupović“, organizira izložbu Slovom o slovu: Tragovima bosanske pismenosti koja će biti otvorena u petak 22. decembra 2023. godine u 13.00 sati u Sali Mjesne zajednice Kozarac.

Izložba Slovom o slovu: Tragovima bosanske pismenosti dokumentarna je izložba o povijesti pismenosti na bosanskom jeziku od srednjeg vijeka, pa sve do novijeg vremena, zaključno s početkom austrougarskog perioda. Izložba pokazuje duboku povijesnu ukorijenjenost i dugu tradiciju bosanskog jezika, ali i pismenosti na bosanskom jeziku, čiji se začeci javljaju upravo u dalekom srednjem vijeku, dok se njezin razvoj odvija tokom svih narednih stoljeća. Izložba se sastoji od trideset slika koje na izuzetan način predstavljaju epohe koje su od izuzetnoo značaja u povijesnom razvoju  bosanskog jezika.

Pokrovitelji izložbe su: Federalno ministarstvo kulture i sporta, Federalno ministarstvo, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, BH Telecom.

Ulaz je slobodan.

Glavni sponzor i pokrovitelj održavanja manifestacije je kompanija BH Telecom.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.