Koncertom Sarajevske filharmonije obilježeno 119 godina BZK „Preporod“

 Koncertom Sarajevske filharmonije obilježeno 119 godina BZK „Preporod“

Koncertom Sarajevske filharmonije u utorak 22. februara 2022. godine s početkom u 19.00 sati u Narodnom pozorištu Sarajevo obilježeno je 119 godina postojanja temeljne i najstarije kulturne ustanove Bošnjaka – Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“.

 

– BZK „Preporod“ danas je fundamentalno važan kulturno-identitetski pogon angažiran u svim oblastima kulture i identiteta Bošnjaka, složen i raznorodan na isti način kako su složeni i raznorodni kultura i identitet bošnjačkog naroda – poručio je predsjednik BZK „Preporod“ prof. dr. Sanjin Kodrić.

Naglasio je da je „Preporod“ otvoren svima kao zajednička narodna kuća svakom konstruktivnom i plemenitom pregnuću za opće dobro, kojem, kako je rekao, neprestano služi, kao i desetljećima prije, od Bašagićevog „Gajreta“ pa nadalje. Naveo je da u svemu što radi BZK „Preporod“ uvijek i nužno ima u vidu složeno, pluralno, multietničko i interkulturalno društvo Bosne i Hercegovine koje je spreman graditi u saradnji s drugima za zajedničko dobro. Podsjetio je na historijat BZK „Preporod“ i bogatu historiju, ali i na to da još nije riješen na primjeren način njegov društveni status i način finansiranja.

– Nadam se da će BZK „Preporod“ svoj veliki jubilej, 120 godina od osnivanja, dočekati s onim što mu priliči i pripada – naglasio je Kodrić.

Pred početak koncerta goste je pozdravio ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić koji je kazao da je BZK „Preporod“ uz HKD „Napredak“, SPKD „Prosvjeta“ i JKPHD „La Benevolencija“ dio Bosanskog ćilima i identiteta Bosne i Hercegovine.

– Kada poštujete tradiciju i svoj identitet, mislim da za svakoga ima mjesta u našoj lijepoj domovini – naglasio je Avdić.

Pozdravne riječi uputio je i predsjednik HKD „Napredak“ Nikola Čiča koji je poručio da je zadovoljstvo sarađivati s najstarijim društvom Bošnjaka.

Koncert u Narodnom pozoruštu bio je centralni događaj u okviru obilježavanja Dana BZK „Preporod“.

 

IZVOR: TVSA

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.