KODRIĆ PISAO NAPRETKU: Relaksacija odnosa i smirivanje tenzija

 KODRIĆ PISAO NAPRETKU: Relaksacija odnosa i smirivanje tenzija

Imali smo priliku upoznati se sa saopćenjem Središnje uprave HKD „Napredak“ povodom tenzija izazvanih najavom služenja mise u Katedrali Srca Isusova u Sarajevu za stradale na Bleiburgu 1945. godine.

Vaše saopćenje shvatamo kao prilog smanjivanju nastalih tenzija, uz uvažavanje slobode kao temeljne vrijednosti savremenog svijeta, uključujući i slobodu vjere i vjerskog izražavanja, te uz osudu svake vrste totalitarnih režima i praksi.

Za iste slobodarske i antitotalitarne principe zalaže se i BZK „Preporod“ kao temeljna i najstarija ustanova kulture Bošnjaka, odnosno kao bošnjačka kulturna matica. Pritom, i nama je posebno stalo do smanjivanja nastalih tenzija, kao i uopće do relaksacije cjeline našeg društva, a posebno do skladnih i konstruktivnih odnosa naroda i građana u Bosni i Hercegovini. U tom smislu, imamo potrebu iznova iskazati našu neupitnu opredijeljenost za zajednički život svih naroda i građana u Bosni i Hercegovini kao našoj zajedničkoj domovini, uključujući i Bošnjake i Hrvate, a zarad dobra svih nas i naše zajedničke domovine, što je i jedan od suštinskih aspekata rada i djelovanja BZK „Preporod“. Ne želimo da se u našoj zajedničkoj domovini iko osjeća iz bilo kojeg razloga manje „svoj na svom“ u odnosu na druge narode i građane Bosne i Hercegovine, bilo gdje širom naše zajedničke domovine, a posebno ne u Sarajevu kao glavnom gradu države čiji ste i vi ravnopravni građani i jedan od njezinih temeljnih naroda.

Ovo pismo upućujemo vam i s obzirom na uvijek izvrsne odnose BZK „Preporod“ i HKD „Napredak“, ali i s obzirom na svijest o nužnosti što je moguće boljih odnosa naših naroda, kao i svih drugih naroda i građana u Bosni i Hercegovini. Uzimajući u obzir ono što je demografska realnost, posebna je zadaća upravo Bošnjaka da skrbe o ravnopravnosti svih naroda i građana u Bosni i Hercegovini, a mi tu svoju obavezu s radošću nastojimo ispuniti. To rado činimo širom naše zajedničke domovine, a posebno je važno da to činimo i u Sarajevu, kako je to bio slučaj i u najtežim vremenima i najtežim iskušenjima niz puta prije, kako u bližoj, tako i u daljoj prošlosti.

S izrazima poštovanja i prijateljstva,

Predsjednik

Prof. dr. Sanjin Kodrić

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.