Književna večer sa Sidranom u organizaciji BZK „Preporod“ Brčko distrikt Bosne i Hercegovine

 Književna večer sa Sidranom u organizaciji BZK „Preporod“ Brčko distrikt Bosne i Hercegovine

U organizaciji BZK „Preporod“ Brčko distrikt Bosne i Hercegovine u subotu, 29. oktobra 2022. godine brčanskom Domu Islahijeta upriličena je književna večer sa bošnjačkim i bosanskohercegovačkim književnikom Abdulahom Sidranom. Razgovor sa akademikom Sidranom vodio je direktor izdavačke kuće „Connetctum“ Ajet Arifi. U fokusu razgovora bilo je književnikovo stvaralaštvo pod opsadom, sa akcentom na fenomen bosanskog humora u najtežim danima agresije, a predstavljena su i nova izdanja Sidranovih knjiga koja realizira „Connectum“.

Akademik Sidran je, između ostalog, kazao da četvrti put nakon Dejtona dolazi u Brčko te da je svoja saznanja o Brčkom prenosio u Sarajevo.
– Iz tih dolazaka u Brčko imam neka saznanja, spoznaje, koje su su uglavnom mimo kulturnog razmišljanja i zbivanja i odnose se ono što je egzistencijalno, dakle pitanje opstanka naše države. Dragocjeno mi je bilo saznanje da taj sporazum o Distriktu nije bio na našu štetu, ali da je Sarajevo kao politički mozak propustilo prilike koje su u samom početku bile goleme i lijepe. To je za mene bila nova spoznaja, to sam čuo od vaših ljudi kad sam ovdje prvi put došao. Narednih godina bilo je sve manje šansi da se stvari popravljaju i onda je došlo do ovoga što je zapravo slamka našega spasavanja, a to je kultura, naša druženja preko društvenih mreža, dopisivanja, povremeni susreti, i može se kazati da je u tom smislu Brčko sačuvalo neko zrno nade za nekakvu sveukupnu obnovu – kazao je Sidran.

Direktor izdavačke kuće „Connectum“ Ajet Arifi je kazao da ta izdavačka kuća i Abdulah Sidran već godinama sarađuju, a da je ta saradnja u produkcijskom smislu intenzivirana.
– Na policama knjižara u Bosni i Hercegovini nema Sidranovih knjiga i jasan je povod za ovaj poduhvat. Trenutno radimo na novom preuređenom izdanju njegovog romana Otkup sirove kože, a također po prvi put ćemo objaviti Sidranov scenarij Prvi put sa ocem na izbore. U protekom periodu smo štampali knjigu Zdravo Bosno, stižem iz Sarajeva te drugo izdanje knjige A Nurija veli – izjavio je Arifi.

U muzičkom dijelu programa književne večeri sa Sidranom nastupile su članice Mješovitog hora BZK „Preporod“ distrikt Bosne i Hercegovine Enida Mulamujić i Jasmina Pekić, koje je na gitari pratio Damir Dizdarević.

 

IZVOR: Info Brčko

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.