Kazivanje Kur'ana Časnog na bosanskom jeziku – sura “El-Kadr”

 Kazivanje Kur'ana Časnog na bosanskom jeziku – sura “El-Kadr”

Obilježavajući dovršetak mjeseca razmazana i njegovu 27. noć, magazin Biserje.ba nastavlja objavljivanje izabranih kazivanja prijevoda Kur'ana Časnog na bosanskom jeziku u izvedbi dr. Amire Redžić. Zvučni zapis snimljen je u Biblioteci za slijepa i slabovidna lica Bosne i Hercegovine, a kao CD izdanje objavili su ga Hayat Production i BZK “Preporod” 2020. godine, uz saglasnost Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. U nastavku donosimo zvučni zapis kazivanja prijevoda sure El-Kadr na bosanskom jeziku.

Sura El-Kadr 97. je sura po redoslijedu u Kur'anu Časnom i jedna je od kraćih kur'anskih sura (sastoji se iz 5 ajeta, 30 riječi i 112 harfova). Govori o početku, tj. spuštanju Objave, koje započinje u Noći Kadr (Lejletul-Kadr), a glavni joj je cilj pojašnjenje značaja ove blagoslovljene noći u blagoslovljenom mjesecu ramazanu. Noć Kadr noć je Božijeg određenja i posebna je noć u muslimanskom svetom kalendaru, bolja od hiljadu mjeseci. Noć Kadr skrivena je, a zna se da je to jedna od neparnih noći u posljednjoj trećini mjeseca ramazana. Prema većinskom mišljenju, to je 27. ramazanska noć, te se i kod Bošnjaka ova noć tradicionalno obilježava kao mubarek noć Lejletul-Kadr.

Zbilja, Mi smo ga počeli objavljivati u noći Kadr! A šta ti misliš šta je noć Kadr? Noć Kadr bolja je od hiljadu mjeseci! Meleki i Džibril, s dozvolom Gospodara svoga, u njoj silaze zbog odluke svake, u njoj je spas sve dok zora ne svane! (Kur'an, 97:1-5) 

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.