Kako muzika utječe na djecu

 Kako muzika utječe na djecu

Muzika je sastavni dio čovjekovog svakodnevnog života i kulture od prvih civilizacija do danas. Ono što je izdvaja od drugih umjetnosti je to da djeluje izravno i utječe na osjećaje koji leže u skrivenim dubinama ljudske duše te se zato smatra najsuptilnijim oblikom umjetničke kreacije. U današnjem vremenu, muzika je svima lahko dostupna i njezine učinke često uzimamo zdravo za gotovo. Međutim, osim zabavne, reklamne i kulturološke vrijednosti, muzika ima i “skrivene” i moćne učinke. Muzikolog Josip Andreis ističe snagu muzike: “Slušajući je, ne možemo ostati ravnodušni. Ona nam se nameće, privlači našu pažnju, pokreće skrivene snage našeg duševnog života, određuje im smjer. Muzika nas preobražava, vodi u novi svijet emocija, izaziva u nama doživljaje posebnog karaktera i intenziteta.”

Posljednjih godina napravljena su mnoga istraživanja o utjecaju muzike na ljude, a posebno na djecu, tako da su naučnici došli do zaključka da muzika ne smiruje samo divlje zvijeri, nego i neposlušnu djecu, istovremeno podstičući razvoj njihovih kognitivnih sposobnosti i motorike. Bezazlene muzičke aktivnosti u kući, poput uspavanke, zviždanja ili pjevušenja, doprinose razvoju govora djeteta, a uče ga i društvenoj komunikaciji. “Eksperimenti su pokazali da muzika opušta i nerođenu djecu, a čini se da je prepoznaju i nakon rođenja”, kaže profesor Michael Schulte Markwort, dječiji psiholog iz Univerzitetske bolnice u Hamburgu. “Muzika od samoga početka podstiče razvoj moždanih centara za jezik, tako da djeca koja su od najranijeg doba bila izložena utjecaju muzike obično progovore ranije od djece rođene u nemuzikalnim porodicama. Muzika podstiče i razvoj motorike te smanjuje napetost. Učenje melodije i riječi pjesama doprinosi razvoju pamćenja”, navodi njemački profesor.

Slušanje klasične muzike može pomoći pri unaprijeđenju vještina učenja i pamćenja. Ova je pojava poznata kao Mozart efekt. Naučnici na Univerzitetu u Kaliforniji proveli su eksperiment, čiji su rezultati pokazali da su subjekti, koji su prije rješavanja testa slušali Mozartovu kompoziciju, postigli bolje rezultate od onih koji su slušali muziku za relaksaciju ili od onih koji nisu slušali muziku. Kao razlog tome navodi se da procesiranje muzike u mozgu koristi iste prijenosne kanale kao i pamćenje. Poželjno je da djecu muzički angažirate od najranijih dana. Roditelji koji pjevaju djeci, ljuljaju ih, igraju se sa njima, podstiču na stvaralačku aktivnost (vokalnu, motoričku i izvođačku), koji stvaraju okruženje u kome se sluša umjetnička muzika – doprinijet će boljem muzičkom i općem razvoju djeteta.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.