Izložba „Sjećanje“ povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine

 Izložba „Sjećanje“ povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine

Galerija „Preporod“ Zenica povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine postavlja izložbu „Sjećanje“. Riječ je o prikazu nošnji naroda Bosne i Hercegovine. Nošnje će biti prikazane u izvornom obliku na lutkama; riječ je o replikama nošnji i jednom dijelu orginalnih nošnji. Sve nošnje rađene su od materijala koji su se koristili nekada u izradi, a krojevi i način ukrašavanja saobrazni su originalima denopiranim u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Bit će predstavljene seoske i gradske nošnje naroda u Bosni i Hercegovini: bošnjačke, hrvatske i srpske nošnje (Srebrenica, Zenica, Šerići, Sarajevo, Sarajevsko polje, Mostar, Obudovac, Linđo, Derventa), s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Autor izložbe je Ahmedin Husejnović, a postavku izložbe je pripremila Amna Sofić.

Ahmedin Husejnović rođen je u Zenici i bavi se folklorom, dizajnom i krojenjem narodnih nošnji. Angažiran je kao koreograf-autor scenskih postavki u mnogim kulturno-umjetničkim društvima. Bio je predavač na seminarima za stručne rukovodioce folklornih društava u Sarajevu i Ljubljani sa temom „Scenska primjena narodne nošnje“, a bavi i se izradom i pripremama rekvizita za scenske nastupe folklora. Spoljni je saradnik Posudionice i radionice narodne nošnje (PIRN) iz Zagreba, bio je član profesionalnog ansambla igara i pjesama „Ruho“. Dobitnik je mnogih priznanja i zahvalnica. Učestvovao je na seminarima za stručne rukovodioce folklornih ansambla u Sarajevu, Jablanici Zenici, Cazinu, a polaznik je seminara pri Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Bavi se istraživanjem i prikupljanjem narodnih nošnji iz Bosne i Hercegovine, posebno Zenice i okoline.

Otvaranje izložbe je u ponedjeljak, 21. novembra 2022. godine u 17.30 sati u galerijskom prostoru Sinagoge i ostaje otvorena do 24. novembra 2022. godine. Izložba se može pogledati svaki dan od 11.00 do 16.00 sati.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.