Izložba Galerije „Preporod“ Zenica „Stara Bosna“ u Čapljini

 Izložba Galerije „Preporod“ Zenica „Stara Bosna“ u Čapljini

Povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, Galerija „Preporod“ Zenica, u saradnji sa BZK „Preporod“ Čapljina, u petak, 25. novembra 2022. godine u Čapljini postavila je izložbu „Stara Bosna“. Galerija „Preporod“ Zenica predstavila je slike iz fundusa Galerije koje su nastale na deset likovnih kolonija. Ovom izložbom predstavljene su slike dvadeset i jednog umjetnika iz više gradova Bosne i Hercegovine: Zenica, Čapljina, Konjic, Bužim, Travnik, Žepče, Mostar (Bjelorusija) i Gračanica. Radovi su rađeni različitim tehnikama: akvarel, akril na platnu, ulje na platnu, rad na staklu i rad na drvetu. Predstavljenim slikama prikazani su različiti dijelove Bosne i Hercegovine, kroz motive tvrđava, mostova, gradova, sokaka, pendžera i drugih motiva bosanskohercegovačke tradicije.

Izložba je otvorena izvođenjem himne koju je na violini interpretirala Amina Bajramović, članica Narodnog orkestra BZK „Preporod“ Zenica koji su poslije održali i Večer sevdaha. Pored zvaničnog obraćanja predsjednice BZK „Preporod“ Čapljina gospođe Jasmine Turajlić i predsjednice Galerije „Preporod“ Zenica gospođe Amne Sofić, izložbu je otvorio Vedad Šestić, član Upravnog odbora Galerije „Preporod“ Zenica .

Pored postavke izložbe slika, članovi Galerije „Preporod“ Zenica imali su priliku obići Čapljinu, družiti se s članovima BZK „Preporod“ Čapljina te dogovorati naredne susrete i aktivnosti.

 

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.