Izložba „140 godina vatrogastva u Brčkom“ Ataha Mahića

 Izložba „140 godina vatrogastva u Brčkom“ Ataha Mahića

Povodom obilježavanja Kurban-bajrama, Bošnjačka zajednice kulture „Preporod“ Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Medžlisom Islamske zajednice Brčko, u petak, 8. jula 2022. godine u Velikoj sali Islahijeta upriličila je izložbu dokumentarnih fotografija povodom 140 godina vatrogastva u Brčkom. Autor izložbe je fotoreporter i hroničar Brčkog Atah Mahić.

„Predstavlja mi veliko zadovoljstvo to što kroz dokumentarnu fotografiju, od kojih je najstarija ona iz 1905. godine, vidim svog oca, jednog od osnivača vatrogastva u Brčkom“, kazao je otvarajući izložbu Safet Tursić.

 

 

Nekoliko prigodnih riječi o samoj izložbi, čitajući i kraće pismo autora Ataha Mahića, koji iz objektivnih razloga nije prisustvovao otvaranju, kazao je magistar Muhamed Mujkić.

„Ovom prilikom izloženo je 140 fotografija povodom 140 godina od osnivanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Brčkom, koje je formirano 1882. godine“, rekao je Mujkić.

 

 

Suorganizator izložbe je Bošnjačka zajednice kulture „Preporod“ Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, čija predsjednica Adisa Osmić-Smajić ne krije zadovoljstvo uspješnom organizacijom još jedne izložbe fotografija hroničara našeg vremena, Ataha Mahića.

„Dugi niz godina kroz različite teme nas podsjeća kako je tekao povijesni razvoj našeg grada. Ovo što možemo da pogledamo na izložbi je neprocjenjivo“, ističe predsjednica Adisa Osmić-Smajić. Izložba dokumentarne fotografije 140 godina vatrogastva u Brčkom Ataha Mahića otvorena je do 16. jula.

 

IZVOR: Radio Brčko

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.