Godišnjica smrti Ahmeta Obradovića, inicijatora prvog festivala komedije BiH „Mostarska liska“

 Godišnjica smrti Ahmeta Obradovića, inicijatora prvog festivala komedije BiH „Mostarska liska“

Na današnji dan 30. januara 1993. godine u zagrebačkoj bolnici preminuo je Ahmet Obradović, režiser, pisac i direktor Narodnog pozorišta Mostar, nesvakidašnji entuzijast čijom je idejom u Narodnom pozorištu Mostar otvorena Alternativna scena, a 1991. godine upravo je njegovom idejom organiziran prvi festival komedije Bosne i Hercegovine „Mostarska liska“. Stalni režiser mostarskog Narodnog pozorišta postaje 1973. godine, a funkciju direktora ove kuće obavlja od 1987. do 1993. godine. Ostavio je nemjerljiv doprinos rastu i razvoju Narodnog pozorišta Mostar i kulturnom pečatu grada.

U Mostaru je završio osnovno i srednjoškolsko obrazovanje. Amaterski se počeo baviti režijom u Stocu, gdje je kao srednjoškolac sa Kulturno umjetničkim društvom „Marko Mihić“ režirao dramu Zulumćar Svetozara Ćorovića. Nekoliko godina živio je u Banjoj Luci gdje je za list Glas pisao filmske i pozorišne kritike. Odsjek režija na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu upisao se 1969/1970. godine u klasi prof. Miroslava Bejlovića. Na prvoj godini studija scenski je osmislio Studenski festival poezije, a 1971. godine prvi je u ondašnjoj Jugoslaviji dramatizirao roman Tvrđava Meše Selimovića. Za postavku Tvrđave sa Studentskim teatrom u Beogradu nagrađen je godišnjom nagradom Udruženja kulturno-umjetničkih društava Srbije.

Kao stipendista Narodnog pozorišta Mostar diplomsku predstavu Ko se boji Virdžinije Vulf Edvarda Olbija Obradović je režirao na velikoj sceni ovog pozorišta 10. marta 1973. godine. Poslije toga postaje stalni režiser Narodnog pozorišta u Mostaru, a 1987. postavljen je za direktora. Režirao je žanrovski široki raspon tekstova, ali mu je strast preferirala prije svega komediju (posebno suvremenu) te komade iz literarne baštine.U mostarskom Narodnom pozorištu režirao je 33 predstave, od kojih i svoja dva autorska teksta: Vi ste na redu, izvolite, premijerno izvedeno u Studiju 64 na maloj sceni pozorišta krajem decembra 1977. godine. Oktobra 1979. godine Obradović na scenu postavlja i svoju drugu autorsku predstavu, dokumentarno-poetsku dramu Ljudi s juga. Ovu dramu Obradović je za Radio Sarajevo režirao 1981. godine. Režirao je i izvan matične kuće, a predstave su bile višestruko nagrađivane. Zanimljivo je istaći da je sa podjednakom strašću režirao u profesionalnom i amaterskom pozorištu, ne dopuštajući nikada da se amatersko pozorište podcjenjuje i jednači sa diletantskim pozorištem ili dovodi pod bilo kakvo pitanje i sumnju.

Autor je i nekoliko dokumentarnih filmova, među kojima i filma o glumcu Avdi Džinoviću. Tokom 1992. godine za RTV Sarajevo snimio je dokumentarni film o mostarskim izbjeglicama u Hrvatskoj Konvoj za život emitiran na RTV Sarajevo 1993. godine.

Ne dočekavši slobodu u svom rodnom gradu, Obradović je prerano skončao svoj život i kreativni vijek. Na obnovljenom Festivalu „Mostarska liska“ ustanovljena je Nagrada-plaketa „Ahmet Obradović“ za najbolju režiju.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.