Galerija „Preporod“ Zenica: Izložba slika „Sanjajući zavičaj“ autorice Sejle Kerović

 Galerija „Preporod“ Zenica: Izložba slika „Sanjajući zavičaj“ autorice Sejle Kerović

Galerija „PreporodZenica, u okviru planiranih aktivnosti i u povodu obilježavanja 120 godina BZK „Preporodu Bosni i Hercegovini, postavlja izložbu slika „Sanjajući zavičaj autorice Sejle Kerović iz Podgorice (Crna Gora).

Sejla Kerović rođena je u Beranima, najranije djetinjstvo je provela u Plavu, a poslije u Podgorici. Odrasla je u umjetničkoj porodici, uz oca Huseina Bašića, književnika, i majku Eminu, profesoricu književnosti. Sve je to utjecalo da se Sejla u doba odrastanja zainteresira za različite vidove umjetnosti. Imala je 5 samostalnih izložbi (Podgorica, Plav, Bijelo Polje, Rožaje i Sarajevo). Sejla Kerović živi i stvara u Podgorici.

O djelima Sejle Kerović i njenom slikarstvu najbolje govore riječi mr. Aldemara Ibrahimovića:

(…) „ciklus slika Sejle Kerović, ciklus posvećen Plavu i plavskom okruženju, mjestu u kojem je provela rano djetinjstvo. Ove slike sadrže tradicionalne aspekte uljanog slikarstva na kojima se vidi korištenje fotografije kao povoda u slikarskom izrazu. Sejlu zanimaju fragmenti i struktura motiva, pa često u formiranju slike ide od pojedinačnog  prema cjelini. Njene slike nemaju klasičnu dubinu, ali ni fiksirani fokus. Prirodu i predmete doživljava na svoj način, kao da želi da prevladaju osjećanja, ne da bi otvorila svijet prema imitaciji, nego svijet omeđen, organski, fragmentaran sa svojom vlastitom istinom. Ona posmatra kulu, jezero, čamac… kao objekte podložne prilagođavanju njenim željama i estetskom kriteriju,koji je izuzetno visok i senziibilan…

Otvaranje izložbe slika „Sanjajući zavičaj autorice Sejle Kerović bit će upriličeno u srijedu 24. maja 2023. godine u 18.30 sati u Galerijskom prostoru Sinagoge. Izložba se može pogledati svakim danom od 12.00 do 16.00 sati.

 

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.