Galerija „Preporod“ u zeničkoj sinagogi postavila izložbu „Tragom brčanskih Jevreja“

 Galerija „Preporod“ u zeničkoj sinagogi postavila izložbu „Tragom brčanskih Jevreja“

Povodom obilježavanja 120. godišnjice osnivanja Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ u Bosni i Hercegovini, danas je u prostoru zeničke sinagoge otvorena izložba te prezentirana istoimena monografija Tragom brčanskih Jevreja autorice Tamare Vijoglavin-Mančić.

Organizator izložbe, koja će trajati tri dana, je Galerija „Preporod“ Zenica, u saradnji sa Jevrejskom zajednicom BiH, BZK „Preporod“ u BiH te Arhivom Brčko distrikta BiH, u kojem je i zaposlena autorica Vijoglavin-Mančić.

Autorica je naglasila da izložba svjedoči o uspostavlјanju i razvoju Jevrejske zajednice u Brčkom krajem 19. stoljeća, kulturno-historijskom i društveno-ekonomskom doprinosu razvoja Brčkog te uništenju cjelokupne zajednice za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Predsjednik BZK „Preporod“ prof. dr. Sanjin Kodrić istakao je kako ta organizacija sarađuje sa nizom organizacija i ustanova, a posebno sa „temeljnim organizacijama kulture naroda BiH“, pa tako i sa JKPHD „La Benovalencija“.

– Na taj način, evo već duže od jednoga stoljeća, zajednički gradimo ono što su kultura i društvo BiH u jednom pluralnom, množinskom, otvorenome obliku. Ova izložba jeste prilog toj našoj saradnji i jedan je od izraza naše saradnje. Ovom izložbom učestvujemo u čuvanju kulture sjećanja, kada je riječ i o samome holokaustu, ali i uopće o kulturi sjećanja u BiH – naglasio je prof. dr. Sanjin Kodrić.

Ova izložba je – istakao je predsjednik JKPHD „La Benovalencija“ Vladimir Andrle – jako značajna iz aspekta kulture sjećanja, ali pokazuje i da je prije Drugog svjetskog rata „jevrejska zajednica bila jedna velika zajednica, koja je djelovala u raznim dijelovima BiH, pa tako i u Brčkom“.

– Danas, nažalost, u Brčkom imamo samo dva Jevreja. Ustvari, jednu jevrejsku porodicu. Svi ostali su nestali tokom Drugog svjetskog rata – kazao je Andrle, koji je napomenuo da je izložba dokumentarna te pokazuje dokumente i život Jevreja u tim dijelovima, ali i njihovo stradanje.

Andrle je podvukao i kako JKPHD „La Benovalencija“, zajedno sa svojim prijateljima iz BZK „Preporod“, Srpskog prosvjetnog kulturnog društva „Prosvjeta“ i Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“, zajedno djeluju kao međukulturno društvo BiH te zajednički rade na puno aktivnosti.

–  U narednom periodu planiramo i niz drugih aktivnosti, ne samo što se tiče kulture, nego i neke panel diskusije koje će govoriti upravo o našem tradicionalnom zajedničkom životu, kojeg, nažalost, sve više i više zaboravljamo. S tog aspekta, mislim da je ta saradnja jako, jako značajna upravo radi poruke koju ta saradnja šalje, a to je da smo mi i dalje opredjeljeni za zajednički život, da ćemo zajednički surađivati i podržavati jedni druge – istakao je Andrle.

Šef Arhiva Brčko Ditrikta BiH Ćazim Suljević naglasio je kako, nažalost, holokaust nad Jevrejima u Drugom svjetskom ratu nije zaobišao ni Brčko te da je „rezultirao potpunim uništenjem Jevrejske zajednice u Brčkom”.

– Prema rezultatima istraživanja za ovu izložbu, preko 92% Jevreja koji su živili u Brčkom i došli kao emigranti, tražeći spas u Brčkom, ubijeni su u gradu u kojem su rođeni, živili ili su tražili spas – kazao je Suljević.

Činjenica da u Brčkom nema potomaka Jevreja te da je holokaust nad Jevrejima „referentna tačka sjećanja evropske kosmopolitske zajednice sjećanja“, bili su povod da provedu opsežno istraživanje te dokumentiraju život ove zajednice u tom gradu, u kojem su doživjeli „tako tragičnu sudbinu“.

Predsjednica Galerije „Preporod“ Zenica Amna Sofić istakla je kako je ovo prva ovogodišnja izložba u okviru obilježavanje velikog jubileja BZK „Preporod“ u BiH te da je izloženo 29 od 37 eksponata, koliko ima ova izložba, koja će nakon Zenice biti izložena i u Novom Sadu. Zeničku izložbu svečano je otvorila resorna ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona Draženka Subašić.

IZVOR: Zenica blog

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.