Fond Memorijala Kantona Sarajevo i Balkanska istraživačka mreža potpisali Memorandum o partnerstvu s ciljem podizanja svijesti o kulturi sjećanja

 Fond Memorijala Kantona Sarajevo i Balkanska istraživačka mreža potpisali Memorandum o partnerstvu s ciljem podizanja svijesti o kulturi sjećanja

JU „Fond Memorijala Kantona Sarajevo” i Udruženje „Balkanska istraživačka mreža“ (BIRN) potpisali su Memorandum o partnerstvu kojim definiraju razvoj saradnje s ciljem podizanja svijesti o kulturi sjećanja i njene institucionalizacije. U sklopu partnerstva, BIRN BiH će bez ikakve naknade Fondu Memorijala ustupiti sav sadržaj databaze sudski utvrđenih činjenica, a koja će biti razvijena u sklopu projekta pod nazivom Uspostavljanje interaktivne edukativne databaze o ratu u Bosni i Hercegovini finansiranog od strane United Nations Democracy Fund (UNDEF).

U sklopu ovog projekta bit će izvučene sve sudski utvrđene činjenice iz pravosnažno okončanih predmeta pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju za 10 regija i to: Sarajevo i okolina, istočna Hercegovina, zenička regija, srednja Bosna, dobojsko-posavska regija, istočna Bosna, Srebrenica, hercegovačka regija, Krajina i bijeljinsko-zvornička regija. Svaka od regija ima i prateći kratki video dokumentarac sa ličnim svjedočenjima preživjelih koji će se u sklopu saradnje također ustupiti Fondu Memorijala uz kompletan sadržaj video serijala 44 – Mjeseci opsade koji sadrži video svjedočanstva preživjelih opsade Sarajeva.

„Ponosni smo na to što se Fond Memorijala prepoznaje kao relevantan partner kada su u pitanju saradnje u kojima nam se povjeravaju vrijedni naučno-istraživački projekti. Mi imamo kapacitet i načine da sve materijale adekvatno prezentujemo široj javnosti, a posebno mlađim generacijama kroz prilagođene edukacije koje organizujemo. Zahvalan sam BIRN-u na ustupljenim materijalima koji će obogatiti naš arhivski fundus i siguran sam da ćemo sav sadržaj na najbolji način koristiti u budućnosti“, poručio je Ahmed Kulanić, direktor Fonda Memorijala Kantona Sarajevo.

Sklapajući ovo partnerstvo Fond Memorijala će u svrhu saradnje koristiti multimedijalne sadržaje i iste javno prikazivati u sklopu svojih aktivnosti i programa, javno će ih koristiti i prezentovati grupama učenika osnovnih i srednjih škola, kao i ostalim posjetiocima objekata kojima upravlja.

Partnerstvo je sklopljeno na neodređeno vrijeme.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.