Džeko Hodžić i Preporod: Slikana Antologija 40+

 Džeko Hodžić i Preporod: Slikana Antologija 40+

“Slikana Antologija 40+” je projekat saradnje umjetnika Džeke Hodžića i više od pedeset bosanskohercegovačkih pjesnika. Započet je 2001. godine i još traje, pored estetskog ima i veliku dokumentarnu vrijednost, saopćeno je iz BZK “Preporod”.

Na izložbi će nastupiti i sedam pjesnika: Jasmina Hanjalić, Ljubica Cica Ostojić, Šefik Fiko Daupović, Hadžem Hajdarević, Almir Zalihić, Asmir Kujović i Mirzana Pašić Kodrić. Izložbu će otvoriti kulturolog Faruk Dizdarević.

Kolekciju slika s te izložbe umjetnik daruje BZK “Preporod”.

Džeko Hodžić rođen je 1950. godine u Godijevu – Sandžak. Školu za primijenjenu umjetnost završio je u Peći. Završio je Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu 1977. Član je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine od 1980. godine. Do sada je imao 66 samostalnih izložbi, a učesnik je više od 550 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Učesnik je više slikarskih kolonija i simpozija. Od 1981. do 1992. stručni je voditelj slikarske kolonije u Tesliću. Dobitnik je dvanaest stručnih nagrada i priznanja za slikarstvo te je član Udruženja umjetnika “Arbeitkreis 68” — Wasserburg i Kunstverein Elangen e.V.”, Njemačka.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.