Dijaspora dostojanstveno obillježila 25. godišnjicu genocida u Srebrenici

 Dijaspora dostojanstveno obillježila 25. godišnjicu genocida u Srebrenici

Piše: Elmedina Hodžić

Po prvi put su zastave Bosne i Hercegovine u svim ambasadama i konzulatima bile spuštene na pola koplja, a po instrukciji ministrice vanjskih poslova BiH, Bisere Turković.

Ove godine, kao i prethodnih, opet je u organizaciji bosanske Asocijacije „Ljiljan“ iz grada Vallecamoniche održan tradicionalni Marš mira „Marcia della pace 2020 Italia“ u Italiji. Također, čitav mjesec juli bit će održane razne aktivnosti, paneli, diskusije i izložbe povodom sjećanja na genocid u Srebrenici od kojih izdvajamo projekciju dokumentarnog filma „La pace fredda, è davvero finita la guerra in Bosnia Erzegovina?“ (Hladni rat, da li je stvarno završen rat u Bosni i Hercegovini?) i diskusiju sa autorima Luca Leone i Andrea Cortesi praćenu svjedočenjem Tamare Cvetković i konferenciju „I Balcani nella storia: attraverso il Novecento jugoslavo“ (Balkan u priči: kroz jugoslovenske ’90. godine“) te izložbu fotografija Maria Boccia pod nazivom „L'imbroglio etnico: la guerra degli anni ‘90“ (Etnička prevara: rat ’90-ih godina). Mreža mladih Italija organizuje sto u informativne svrhe povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici, a aktivnosti su poduzete i u džematu „Biella“.

Islamska bošnjačka edukativno kulturalna organizacija „Ibeco“ u Portlandu organizirala je vjersko-komemorativni program u povodu obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici popraćen tradicionalnom biciklijadom čija dužina rute je iznosila 25 km povodom 25. godišnjice.

Ove godine je zbog restrikcija okupljanja, umjesto pohoda kroz grad Nürnberg, u sali Islamskog kulturnog centra Bošnjaka u Nürnbergu organizovana izložba fotografija o Srebrenici poznatog fotografa Amela Emrića koji je u ratnom i poratnom periodu pratio timove za traženje nestalih. Uz izložbu je prikazan i multimedijalni program o stradanju Bošnjaka u Srebrenici i BiH. Izložbu je sponzorisalo njemačko državno ministarstvo za porodicu, stare osobe, žene i omladinu te su je posjetili nekoliko lokalnih političara i gradskih službenika kao i mnogi Bošnjaci i njihovi prijatelji drugih nacionalnosti.

U prostoru Ambasade Bosne i Hercegovine u Australiji je u prisustvu oko 200 naših građana obilježeno 25 godina od Srebreničkog genocida, a ambasador Bosne i Hercegovine Mirza Hajrić je u svom govoru naglasio: „Danas smo u Ambasadi BiH na teritoriji Bosne i Hercegovine najudaljenijoj na ovoj Planeti od naše matične države, da poručimo našima kod kuće: “Vi ste dio nas i mi smo dio vas. Poštujući mrtve poštujemo žive. I da se nikad i nikom ne ponovi genocid. NEVER AGAIN!“

Program u Ambasadi BiH se sastojao od otvaranja izložbe fotografija bh. umjetnika pod nazivom „Srebrenica 1995-2020 – NEVER AGAIN!“, simboličnog polaganja vijenca u pomen nevinih žrtava posljednjeg rata ispod zastave BiH na pola jarbola, te prigodnog programa koji su priredili članovi bh. zajednice u Sydneyu i rukovodstvo i učenici Bosanske etničke škole. Tužnom skupu se putem pisma obratio i član australskog Parlamenta bh. porijekla Edham Hušić i ambasador Republike Turske u Australiji Korhan Karakoç.

Uz mnoge druge gradove širom bosanskohercegovačke dijaspore, poduzete su aktivnosti u obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici i u džematima Mannheim u Njemačkoj, Den Haag u Holandiji, Ženeva u Švicarskoj, Oslu, Drammenu, Sarpsborgu, Lillehammeru, Kristiansandu, Stavangeru, Bergenu i Trondheimu u Norveškoj, Turku u Finskoj, Vijeću bosanske zajednice u Novom Južnom Velsu u Australiji, Beču, Zagrebu…

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.