DARUJ KNJIGU: Za prvu bošnjačku biblioteku u Crnoj Gori

 DARUJ KNJIGU: Za prvu bošnjačku biblioteku u Crnoj Gori

Prikupljanje  što većeg broja  knjiga  će raznovrsnim sadržajima obogatiti pomenutu biblioteku i učvrstiti veze između Bošnjaka Sandžaka i Bosne i Hercegovine. Akcija traje od 1.10. do 10.10. oktobra, a pored 15 mjesnih zajednica Općine Centar  provodit će se i na 15. oktobarskom salonu knjiga na trgu Djece Sarajeva ispred BBI centra.

Bošnjačko Vijeće u Crnoj Gori je 11. maja 2018. godne, simbolično na „Dan zastave Bošnjaka“, otvorilo prvu bošnjačka biblioteku koja radi i funkcioniše pod pokroviteljstvom i u prostorijama Vijeća. Do sada je putem donacija i kupovinom, obezbijeđeno oko 5.000 knjiga i to je samo početak jer, BV u CG, ima za cilj da ova biblioteka svojim bibliotečkim fondom, načinom uređenja i djelovanjem, bude prepoznatljiva u zemlji i regionu.

Ovim projektom sublimiraće se bošnjačka literatura iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova…i na taj način će se omogućiti lakša dostupnost bošnjačke književnosti, historije i kulture, kako istraživačima tako i široj čitalačkoj publici koja do sada nije mogla doći do pomenute literature. Biblioteka također ima odjel za djela svjetskih autora.

Tendenciju rasta interesovanja čitalačke publike stvara mogućnost da biblioteka bude pod finansijskim pokroviteljstvom države.

Stoga organizatori pozivaju izdavačke kuće, knjižare, autore knjiga i građane da se priključe ovoj plemenitoj akciji.

Građani mogu viškove iz svojih kućnih biblioteka donirati na 15. oktobarskom salonu knjiga koji se održava na Trgu djece Sarajeva, BBI centar, od 1.10. (četvrtak) do 10.10. 2020, kao i u Mjesnim zajednicima Općine centar.

 

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.