Dan nezavisnosti BiH u Zagrebu: Predstavljanje romana “Ljetopis o kralju Tvrtku” Jasmina Imamovića

 Dan nezavisnosti BiH u Zagrebu: Predstavljanje romana “Ljetopis o kralju Tvrtku” Jasmina Imamovića

Predstavljanjem knjige Ljetopis o kralju Tvrtku autora Jasmina Imamovića, dugogodišnjeg gradonačelnika Tuzle i zastupnika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Ambasada Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj na svečan način je obilježila 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine i predstavljanje knjige održani su 29. februara 2024. godine u punoj dvorani Kulturno-informativnog centra Bosne i Hercegovine u Zagrebu, a samom događaju prisustvovali su bivši predsjednici Republike Hrvatske Stjepan Mesić (2000–2010) i Ivo Josipović (2010–2015) te druge ugledne osobe iz kulturnog i javnog života Republike Hrvatske i Zagreba.

Nakon intoniranja državnih himni Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, prisutnima se video porukom obratio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Denis Bećirović. Čestitajući svim državljanima Bosne i Hercegovine u inostranstvu Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine i konstatirajući da Bosnu i Hercegovinu kroz povijest nikada niko nije uspio trajno pokoriti, dr. Bećirović apelirao je da ne pristajemo na diskriminaciju, da na provokacije ne odgovaramo mržnjom i razgradnjom, već saradnjom i pozitivnom energijom, što je najbolji odgovor politikama destrukcije i podjela.

Poželjevši svima sretan Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, ambasadorica Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj dr. Elma Kovačević-Bajtal u svom obraćanju prisutnima je ukazala na značaj koji 1. mart ima u ukupnoj povijesti Bosne i Hercegovine kao dan kada je Bosna i Hercegovina voljom većine svojih građana postala nezavisna i suverena država. „Danas svako od nas, na svoj način i u skladu sa svojim sposobnostima, treba da doprinese razvoju i afirmaciji Bosne i Hercegovine. Mi to možemo i zato što imamo ogroman potencijal obrazovanih, pametnih i uspješnih ljudi, kako u zemlji, tako i u inostranstvu“, istakla je ambasadorica Kovačević-Bajtal.

U predstavljanju knjige sudjelovali su prof. dr. Julijana Matanović, istaknuta hrvatska knjževnica porijeklom iz Bosne i Hercegovine i do odlaska u penziju profesorica na Katedri za noviju hrvatsku književnost Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, kao i prof. dr. Sanjin Kodrić, redovni profesor bošnjačke i bosanskohercegovačke književnosti i teorije književnosti na Odsjeku za književnosti naroda Bosne i Hercegovine na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i predsjednik Bošnjačke zajednica kulture “Preporod”. U vrlo intimno intoniranom obraćanju, prof. dr. Julijana Matanović istakla je da je roman Ljetopis o kralju Tvrtku roman koji na najljepši način predstavlja Bosnu i njenu povijest, kako je to slučaj i s drugim djelima Jasmina Imamovića. Posebno se osvrnula na povijesni aspekt romana i njegove književne vrijednosti, naglasivši da je riječ o izrazito značajnom književnom ostvarenju koje zaslužuje široku recepciju i izvan Bosne i Hercegovine.

Istu ocjenu romana dao je i prof. dr. Sanjin Kodrić, apostrofirajući da je riječ o povijesnom romanu koji istovremeno ima i vrlo značajne reference spram bosanskohercegovačke savremenosti, naročito u smislu afirmiranja srednjovjekovne Bosne u savremenom bosanskohercegovačkom kulturnom pamćenju, ali i u smislu razvoja društvene koherencije, kojoj ovoj roman ciljano nastoji doprinijeti preko figure kralja Tvrtka kao figure oko koje se može okupiti bosanskohercegovačko društvo na način pune inkluzivnosti te uspostavljanja veza s drugima u bosanskohercegovačkom susjedstvu. Kodrić je najavio i rad na prvoj bosanskohercegovačkoj kraljevskoj operi Tvrtko, kralj bosanski, koja se temelji upravo na romanu Jasmina Imamovića, a koja bi kao djelo kompozitora Ammara Jažića trebala biti izvedena ove godine povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine pod visokim pokroviteljstvom člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Denisa Bećirovića, Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo.

U nastavku promocije o svom djelu govorio je i autor Jasmin Imamović, koji se ukratko osvrnuo i na prethodno napisane svoje romane Ubijanje smrti, Besmrtni jeleni, Obožavatelj trena, Molim te, zapiši i Slana zemlja, naglašavajući da je roman Ljetopis o kralju Tvrtku samo logičan slijed jednog dubokog poriva koji nosi u sebi, a to je da kroz povijesne likove i događaje na literaran način progovorio o današnjoj Bosni i Hercegovini i onome kako je on vidi i želi.

Moderator obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine i predstavljanja knjige bio je Zoran Perković, ministar-savjetnik za kulturu u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.