Ašura: Muslimani vlastitu tradiciju trebaju živjeti i prakticirati u skladu sa Kur'anom i sunnetom

 Ašura: Muslimani vlastitu tradiciju trebaju živjeti i prakticirati u skladu sa Kur'anom i sunnetom

Centralni program u povodu obilježavanja Jevmu-ašure, za područje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, upriličen je jučer, 8. augusta u Hadži Sinanovoj tekiji u Sarajevu. Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, 10. dan mjeseca muharrema 1444. god. po Hidžri obilježava se kao Dan ašure ili Jevmu-ašura. Jevmu-ašura ove godine pada u ponedjeljak, 8. augusta 2022. godine.

Poslanik, Muhammed, a. s., je za vrijeme svoga boravka u Meki postio deseti dan muharrema, nakon dolaska u Medinu. Preporuka Božijeg poslanika Muhammeda, neka je mir i spas Božiji na njega, je da se posti 9. i 10. muharem, ili 10. i 11. dan ovoga mjeseca. Obilježavanje Dana ašure je duboko ukorijenjeno u tradiciji muslimana, ali je neophodno podsjećati da musliman vlastitu tradiciju živi i prakticira u skladu sa Kur'anom i sunnetom. Deseti dan muharrema se također obilježava pripremanjem i služenjem posebnog jela koje su u Bosni jednostavno naziva hašure (arapski ašura). To je ustvari jedna vrsta miješanog kompota ili hošafa od voća, zrnastog povrća i žitarica.

„Bošnjačka usmena književnost spominje hašure sa 44 do 70 vrsta voća, povrća i žitarica. Ako ih se ne može više sabrati, onda mora biti najmanje sedam sastojaka hašure. Neki pisci smatraju da je broj sedam vezan za iscrpljene rezerve hrane koje je Nuh-pejgamber našao u svojim zalihama kada je njegova lađa konačno pristala na Araratu. Nuh-pejgamber je u svojim zalihama našao još svega sedam vrsta namirnica, od kojih je u znak zahvalnosti Bogu pripremio svečani objed“, navedeno je u saopćenju Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Navedeno je kako vjerovatno je odatle među Bošnjacima u nekim krajevima Bosne bio običaj da se berićeta radi uoči muslimanske Nove godine nabavlja i kupuje sedam osnovnih životnih namirnica, kao što su brašno od raznih žitarica, so, masnoća, riža, krompir, šećer, suho voće ili druge namirnice, zavisno od prirode poljoprivrednih kultura koje su se u datom kraju uzgajale.

S obzirom na značajne događaje koji su se desili Božijim Poslanicima na ovaj dan, deseti dan mjeseca muharrema u muslimanskoj tradiciji oslovljava se i kao Idul-enbija (Bajram Božijih poslanika).

 

IZVOR: Anadolu Agency

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.