BZK “Preporod” Zenica obilježava 30 godina od obnavljanja rada

 BZK “Preporod” Zenica obilježava 30 godina od obnavljanja rada

Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” Zenica obilježava 30 godina od obnavljanja rada. Tim povodom sutra će u prostorijama “Preporoda” u Domu Armije BiH sa početkom od 18.30 sati biti održana svečana akademija i prigodan program.

Aktivista “Preporoda” od obnavljanja rada do danas, Midhat Kasap, naglašava da je iza njih 30 godina rada sa dosta programa u oblasti izdavaštva, organiziranja tribina, izložbi, prigodnih sjećanja i drugih kulturnih sadržaja.

“Preporod je u proteklom periodu izdao 56 knjiga. Akcenat je bio na Bošnjacima, na bošnjačkoj historiji, na stradanju tokom protekle agresije na BiH, zatim, na kulturnoj djelatnosti. Ono što želim posebno istaći i čime se želim pohvaliti jeste jedan prijevod Kur’ana, čiji je izdavač bio zenički ‘Preporod’. Dakle, puno je sadržaja, ni u ratu nismo posustajali, a naše sekcije su bile vrlo aktivne. Pri ‘Preporodu’ je djelovao Centar za istraživanje ratnih zločina koji je dobio brojna priznanja i koji je pomogao utemeljenju takvog centra na prostoru BiH. Tu je bio Centar za kulturne djelatnosti i Centar za bosanske studije koji su umnogome doprinijeli afirmaciji bošnjačke kulture”, kaže Midhat Kasap.

U povodu obilježavanja vrijednog jubileja, bit će organiziran niz manifestacija.

“Mi ćemo obilježiti na nekoliko načina treću deceniju, a već sutra (petak, 19. 2.) u 18 sati i 30 minuta u prostorijama u Domu Armije BiH bit će održana svečana akademija i prigodan kulturni program, naravno shodno higijensko-epidemiološkim preporukama, znači nešto skromnije, gdje ćemo evocirati uspomene na vrijeme kada je ‘Preporod’ nastao i opstao te predstaviti planove rada za budući period, odnosno za 2021.godinu”, rekao je predsjednik BZK “Preporod” Zenica, Ajdin Huseinspahić.

Između ostalog, u 2021. godini u planu je realizacija projekta izrade jedne vrste lične karte BiH te niza drugih aktivnosti koje za cilj imaju podići nivo kulturne scene u Zenici.

 

Izvor: zenica.info.ba

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.